"През 2010 г. очакваме 52% ръст на продажбите в сравнение с 2009 г., но това представлява около 3/4 от продажбите през 2007 и 2008 г", се казва в становището на Съвета на директорите на Стара планина холд, публикувано в междинния доклад за дейността на публичната компания към трето тримесечие на 2010 г.

Съществен ефект върху финансовото състояние на Стара планина холд оказва пряката зависимост от финансовото състояние на дъщерните и асоциираните предприятия, чиято дейност е предимно експортно ориентирана - основно към страните от Европейския съюз.

Основният фактор, движещ ръста на машиностроенето в ЕС през първото полугодие на тази година беше предимно от стремежа за попълване на запасите, а не от търсене на нови машини и съоръжения. Повечето компании през 2009 г. изчерпаха своите запаси от индустриални резервни части и компоненти, като част от стратегията за тяхното оцеляване. Днес те изпитват необходимост от подобряване на капацитета и преглед на програмите за техническо обслужване, се чете в междинния доклад.

Прогнозите на EUROFER за производството и потреблението на стомана през последното тримесечие на 2010 г. са оптимистични. Перспективите за приключване на второто полугодие са по-добри от резултатите през първото полугодие, не само по отношение на икономическия растеж, но най-вече с дейността в сектори, използващи стоманени изделия. Окуражаващ знак напоследък е, че положително развитие на машиностроителното производство в ЕС се дължи не само на попълване на запасите, наблюдавано през първите 6 месеца.

Прогнозите на EUROFER до края на 2010 и за следващата 2011 г. са за продължаване на възходяща тенденция в потреблението стомана. Независимо от това, производителите, дистрибуторите и потребителите все още са изправени пред някои ограничения, което стеснява видимостта на този пазар.

В областта на пътното строителство основните проблеми идват от слабото усвояване на еврофондовете у нас и забавеното разплащане на държавата и общините към фирмите, което има сериозни ликвидни последици.

Стара планина холд предвижда приходите от продажби на продукция на предприятията от групата през тази година да достигнат 52% от отчетените през 2009-та нива, но значително по-ниски - около 3/4 от постигнатите през 2008 г. Само да припомним, че консолидираните приходи от продажба на продукция на холдинга през миналата година достигнаха 40.31 млн. лв.

В доклада се чете още, че планираните инвестиции в основната си част са за нови производствени мощности, довършване на започнатите инвестиционни проекти и осигуряване обновлението на продуктовата гама. Дружествата ще разчитат на собствени средства, банкови заеми и алтернативни форми на финансиране по съответни програми.

Започна поетапно усвояване на средствата, спечелени от предприятия от групата по проект „Технологична модернизация в големи предприятия", както и преодоляване на неблагоприятните фактори, свързани със забавените разплащания от страна държавни и общински структури.

Персоналът в предприятията остава без промяна, като от холдинга имат готовност да свият производството и да се мине на намален работен ден, ако това се наложи. „Най-важното е, че успяхме да запазим висококвалифицираните работници и служители. Въпреки умерения оптимизъм, несигурността на пазарите е причина да се готвим и за двата сценария - излизане от кризата или W вариант", заявяват от Стара планина холд.

По информация на компанията, заетите към 30 септември лица във всички предприятия от групата са 2 099, при 2 038 през 2009 г. и 3 065 към 2008 г.

Първостепенна задача за холдинга до края на 2010 г., в условията на общата икономическа и финансова стагнация, ще бъде запазване на основни пазари и клиенти.

„Разчитаме на по-бързото възстановяване от кризата на икономиките в развитите държави, в частност на нашите основни дистрибутори и клиенти. В тази тежка ситуация стабилизиращ ефект би имала подкрепата на българската държава към реалната икономика", заявяват от ръководството на Стара планина холд.

Очаква се, че на предстоящо съвещание с мениджмънта на дъщерните и асоциираните предприятия в края на месец октомври да бъде направен анализ на резултатите на дружествата и изпълнението на бизнес плана и да се обсъдят мерки за дейността им до края на 2010 г.

Стара планина холд приключи деветмесечието на 2010 г. с печалба в размер на 657 хил. лв., което е повишение за година от 52%. Финансовите приходи за компанията растат през разглеждания период от 817 хил. лв., на 1.03 млн. лв.

Акциите на холдинга поевтиняха на БФБ-София в сряда с 0.42%, на 2.39 лв. за лот.