Публичното предлагане на дяловете на шестия фонд на Елана Фонд Мениджмънт, Елана Долар Фонд, стартира в началото на февруари. Той е втори фонд в щатски долари на фонд мениджъра на Елана след въвеждането през 2005 г. на първия на пазара фонд в подобна валута Елана Балансиран $ Фонд, като новият е с нискорисков профил и следва консервативна инвестиционна стратегия.

Договорният фонд Елана Долар Фонд ще инвестира в инструменти на паричния пазар и дългови ценни книжа, като поетият риск ще бъде хеджиран.

Минималната сума на инвестицията във фонда е цената на един дял, като стартовата цена, обявена днес (5 февруари), е 100.10 щ. д.

За разлика от другите фондове на Елана, цените на Елана Долар Фонд ще се изчисляват и публикуват два пъти седмично в официалната справка на Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД).

Цени на дяловете на Елана Долар Фонд ще бъдат обявявани във вторник и петък всяка седмица. Инвеститорите в новия нискорисков фонд ще имат възможност за закупуване на частични дялове, ако сумата на инвестицията не съответства на цяло число дялове.

Новият Елана Долар Фонд е подходяща алтернатива на банковия депозит за спестявания в щатски долари, като дава възможност за реализиране на текущ по-висок доход от депозитните продукти при поемане на нисък риск. Фондът също е подходящ за инвеститори, които желаят да диверсифицират или преместят доларовите си вложения от по-високорискови продукти във взаимен фонд с нисък риск.