Днес стартира търговията с акциите Енемона АД-Козлодуй, като цената в момента е между 17 и 18 лв.

Сделки имаше сключени на ниво от 150 лв., но само за 6 акции, като най-ниската до момента е 16.90 лв., почти до тази от първичното предлагане - 16.80 лв.

Въпреки временното преустановяване на ползването на допълнителния модул към системата – „COBOS – Client Portfolio” от БФБ, тази сутрин връзката отново се разпада.

Мярката на борсата доведе до забавяне потвърждението на поръчките от страна на посредниците, което поставя обикновения инвеститор в неравно положение. Понякога това одобрение отнема по 5 мин., което е далеч от търговия в реално време.

Също така някои посредници, при липсата на виртуални салда, използват данните за паричните средства при сетълмент, което допълнително ограничава инвеститорите.

Нека припомним, че на 26 ноември се проведе първичното публично предлагане на Енемона, при което компанията пласира успешно емисия в размер на 2 млн. нови акции. Определената цена на пласирането бе горната граница от диапазона - 16.8 лв.

Размерът на емисията е 11 933 600 лева, разпределена в същия брой акции с номинал от 1 лев. Присвоеният борсов код е ENM.

Интересът към IPO-то на Енемона намери отражение в 30-кратно презаписване на предложеното количество ценни книжа, получени от мениджърите на емисията ЕЛАНА Трейдинг и Обединена българска банка, възлизаха на 1 млрд. лв.

Набраните средства от първичното публично предлагане ще бъдат използвани за финансиране на инвестиционната дейност на Енемона АД.

До 2010 г. Енемона АД планира да направи още едно увеличение, като предвижда делът на свободно търгуемите акции да достигне 25%.

Енемона АД е българска частна компания, чиято основна дейност е реализация на проекти и инвестиции в областта на конвенционалната и атомна енергетика, екологията, енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници.