На свое заседание днес Комисията за финансов надзор издаде разрешение на „Статус Капитал” АД да организира и управлява договорен фонд „Статус Финанси”, съобщават от КФН.

Фондът ще инвестира във финансови компании, предимно банки, застрахователни дружества, както и холдинги с подобен портфейл, поясни за Profit.bg Владислав Панев, председател на СД на Статус капитал АД.

Инвестициите ще бъдат насочени основно към Балканите, но също ще се инвестира на пазарите в ЕС, както и във всички изброени по-долу страни.

Според Владислав Панев финансовите компании са все още подценени на някои пазари. Статус Финанси се очаква да започне да набира средства през май.

Фондът ще инвестира преимуществено при следните ограничения:

- до 90% от активите в акции в дружества, търгуеми права и други ценни книжа, еквивалентни на акции в дружества, търгувани на регулирани пазари в държави членки на ЕС, както и в трети държави. Пазарите в трети държави, в които фондът ще инвестира са в: Хърватска, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Турция, Русия, Украйна и Швейцария;

- до 70% в акции в дружества, търгуеми права и други ценни книжа, еквивалентни на акции в дружества, търгувани на регулиран пазар България.

- до 50% във влогове във банки.

- до 20% в ипотечни облигации и други дългови ценни книжа.

- до 10% в акции и дялове на други колективни инвестиционни схеми.

Основната цел на фонда е да осигури нарастване на стойността на инвестициите на притежателите на дялове на фонда чрез реализиране на максималния възможен доход при поемане на умерен до висок риск.