Доходност от 77.99% постигна договорен фонд Статус нови акции за първата година от началото на дейността си, която измина на 22 май, съобщиха от дружеството.

Фондът управлява над 13,483 милиона лева на над 200 инвеститори, сред които са както физически лица, така и 15 пенсионни фонда, няколко банки и договорни фондове.

Статус нови акции е първият български фонд, който инвестира в регионални акции - от България и други балкански страни – Румъния, Хърватска и Сърбия. Делът на чуждестранните активи е над 58 процента.

„Целта е чрез постигането на добра диверсификация цената на фонда да зависи по-малко от движенията на един или друг пазар. Заради това и Статус нови акции е на първо място по доходност от началото на 2007 година с постигнати 38.52% само за по-малко от пет месеца. За същото време активите на фонда нараснаха с повече от 200 процента,” коментира Владислав Панев председател на Съвета на директорите на управляващо дружество Статус капитал АД.

На 2 май управляващо дружество Статус капитал АД пусна на пазара и вторият си фонд – Статус финанси, който за кратко време се превърна в най-големия секторен фонд в България с активи от над 2.2 милиона лева.