След приключването на обучителния модул от стажантската програма на Карол „Обучение в практиката" започнаха представянията на индивидуалните изследователски проекти на стажантите на компанията. През настоящата седмица шестимата стажанти ще демонстрират пред експертите и портфейлни мениджъри на Карол какво са научили през месеца, прекаран в компанията. Освен техните знания по различни теми в сферата на управлението на финансови активи, експертите на Карол оценяват и техните презентационни умения.

На 27 юли 2010 г., вторник, шестимата студенти представиха своите индивидуални инвестиционни портфейли пред портфейлните мениджъри на УД Карол Капитал Мениджмънт, финансовите анализатори от ИП Карол и Карол Финанс, както и пред Председателя на СД на Карол Станимир Каролев. Заданието изискваше от тях да опишат и защитят инвестиционните си подходи по предварително зададени критерии и условия, включващи хоризонта на инвестиция, рисковия профил и очакваната доходност.

Стоян Петров от УНСС имаше задача да състави индивидуален инвестиционен портфейл на холивудската звезда Камерън Диас. Според него най-подходящият за клиентката му портфейл е нискорисков, добре балансиран портфейл, инвестираш в американския фондов пазар. Подходът на Стоян беше да преодолее тенденцията на пазара, която според него е негативна за хоризонт от 2 години.

Основните три пера в неговия портфейл бяха кеш - 20%, инвестиции в ютилитис, които реагират слабо на колебанията на пазара - 40% и инвестиции в основни ресурси - 14%.

Илиян Паскалев от Варненския Свободен Университет, представи високорисковия взаимен фонд „И Макс", инвестиращ на БФБ. По всеобщо мнение на експертите на Карол неговата задача е била една от най-трудните, защото поставеното изискване е фондът да има доходност, която да бие пазара, а инвестициите на БФБ за момента са с неясен хоризонт. При подбора на компании за портфейла, Илиян беше заложил на два основни критерия ликвидността на компаниите и капитализацията им. Основната му постановка е, че в краткосрочен план е негативен за пазара, но до 2 години очаква възходящ тренд. Студентът от ВСУ беше избрал 14 от най-търгуваните компании на родната борса.

Иво Мишайков от Нов Български университет представи взаимен фонд, инвестиращ в ETF's на американския фондов пазар, с дългосрочен хоризонт на инвестиция и с цел да победи пазара по доходност. Основната тежест в портфейла на Иво имаха ЕTF's следващи дългосрочно долара, природния газ, златото и вятърната енергия.

Станислав Стратиев от Стопанска академия „Димитър Ценов" в Свищов представи хедж фонд Bear Trend. Фондът е високорисков, инвестира в активи на американския фондов пазар с къси позиции без маржин, като целта му е да има положителна доходност. В стратегията си Станислав беше заложил на настроението за спад на американските пазари.

Единствената дама между стажантите Мария Христова от СУ „Св. Климент Охридски" представи пенсионен фонд „Светлина", чиято доходност тя гарантирта чрез инвестиции в ETF's на развиващите се пазари с тегло 15% и 5% инвестиции в акции на компании на развиващите се пазари.

Атанас Кюркчиев от УНСС защити избраната от него инвестиционна стратегия за австрийски хедж фондф „АТА" с портфейл от 10 млн. евро, чиято цел постигането на висока доходност чрез високо рисково инвестиране на 5 % от портфейла.

Студентите получиха одобрението на експертите на компанията за избраните от тях стратегии и съвет от Станимир Каролев да поработят върху уменията си за представяне. „Видно е, че знаете, но трябва и да можете да убедите аудиторията в тезите си. За да бъдеш успешен не е важно само да знаеш нещо, но и да знаеш как да го представиш", посъветва ги той.

В сряда и четвъртък шестимата стажанти на Карол ще представят изследователски проекти, които са подготвили съвместно с менторите си от Карол. В сряда 28 юли ще бъдат представени анализи за макроикономическата среда и капиталовите пазари на страните от Африка и Близкия Изток, опитът на швейцарските банки в частното банкиране и варианти за развитие на M&A сектора в България.

На 29 юли, четвъртък ще бъдат засегнати темите за възможности за финансиране на енергийната ефективност в България, предлаганите от асет мениджърите продукти на пазарите на Централна и Източна Европа и формиране и развитие на пазарите на финансови деривати. В заключителния ден, 30 юли, петък Станимир Каролев ще изнесе лекция за лидерстовто в бизнеса и ще връчи удостоверенията на стажантите на Карол.

Стажантската програма на Карол „Обучение в практиката" за почна на 5 юли 2010 г.