В никакъв случай не бих казал, че капиталовият пазар в България е свръхрегулиран и че регулацията пречи на пазара. Това каза Светозар Абрашев, председател на Борда на директорите на София Интернешънъл Секюритиз по време на форума „Шумът на парите“.

България има добра законова рамка, която, разбира се, има нужда от промяна с времето и развитието на пазара и индустрията, според експерта.

„За мен регулацията е необходимо нещо, опитваме се да докараме чужди инвеститори, а те биха дошли много по-лесно, ако имаме ясна законова рамка и регулация, която да ги накара да се чувстват стабилно и комфортно“, каза Абрашев.

За компаниите емитенти също е необходимо и полезно да се чувстват сигурни, че те ще бъдат равнопоставени и ще набират капитал от пазарите при ясни правила и няма да бъдат изненадани от промяна в някой закон, какъвто е един от проблемите в България, според финансиста.

По неговите думи България има добра инфраструктура в лицето на БФБ и Централния депозитар, но компаниите някак си не идват на пазара.

От тази гледна точка, една регулация и чувство на увереност в рамка, която поставя компаниите в равнопоставено положение, би помогнало те да обърнат внимание и да търсят финансиране чрез нашия пазар, а не чрез банките, допълни Абрашев.

Програмата, както и повече подробности за Шумът на парите могат да се намерят на profit.bg/forum.

Форумът Шумът на парите се осъществява със съдействието на ВИП спонсорите Уникредит Булбанк, Vivacom и Галакси Инвестмънт Груп, както и спонсорите Трейс Груп Холд, София Интернешънъл Секюритиз, ЛУКС ИМОТИ, консултантска къща Амрита, Peugeot и Борика Банксервиз.

Медийни партньори на събитието са fakti.bg, offnews.bg, novini.bg, kaldata.com, imot.bg, economic.bg, сп. Forbes, сп. Икономика, агенция Фокус, pariteni.bg и SeeNews.

Организационен партньор на събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.