На 23 юни в Свищов се проведе Общо събрание на акционерите на Свилоза АД, съобщават от компанията.

На Общото събрание бе отчетена печалба от1.544 млн. лева към 31 декември 2006 г., реализирана от групата „Свилоза” АД по данни от консолидирания финансов отчет.

„Към момента „Свилоза” АД реализира печалба от 2.5 млн. лв. за първото шестмесечие на 2007 г.” - обяви Председателят на съвета на директорите на компанията Красимир Дачев.

От 2002 г. „Свилоза” АД следва стратегия за продажба на недостатъчно печелившите дейности или за преотдаването им за управление. Дружеството се фокусира в най-високо рентабилната си дейност – производството и продажбата на сулфатна избелена целулоза от широколистна дървесина.

На 30 ноември 2006 г. стартира процедурата по увеличение капитала на „Свилоза” АД чрез публично предлагане на акции. Целта бе капитала на Свилоза да бъде увеличен от 6 658 034 лв. на 31 754 944 лв., чрез издаване на акции с номинална стойност 1 лв.

Успешно набраният от емисията капитал се инвестира в модернизацията на дъщерната компания „Свилоцел” ЕАД. Това е допълнение към вече осигуреното финансиране по заема от Европейската банка за възстановяване и развитие и Нордик инвестмънт банк на стойност от 28 млн.евро. Общата стойност на инвестицията е 55 млн.евро, от които 20 млн. евро са собствени средства на компанията и 7 млн. евро - от набрания чрез емисията капитал.

Полученото финансиране се използва за разширяване на производствения капацитет на завода за листова целулоза. Целта е да се увеличи три пъти производството на целулоза от 55 000 тона годишно до 150 000 тона годишно през 2010 г.

Инвестиционната програма е насочена и към намаляване на енергийните и други разходи. При сегашните EBITDA ( Печалба преди разходи за лихви, данъци и амортизация) от 9 % от приходите и енергийни разходи в размер на 24% от приходите от производството на целулоза, инвестиционната програма си поставя за цел EBITDA от 32 % от приходите и енергийни разходи в размер на 7% от приходите.

В резултат на инвестицията се предвижда да бъдат намалени разходите за производство на тон целулоза с 220 лв./т спрямо разходите през 2006 г. От тях 150 лв./т са от икономии на енергия. По този начин себестойността ще намалее от 760 лв./т (ниво от 2006 г.) на 540 лв./т.

Компанията планира да реализира следващия си проект, който се състои в изграждането на завод за хартия с капацитет 500 000 тона годишно. Инвестицията е в рамките на 250 млн. евро и до октомври 2007 г. ще бъде конкретизирана стратегията за видове хартия, които ще се произвеждат, етапите на реализиране на проекта, както и източниците на финансиране.

„Свилоза” АД е единственото предприятие на Балканите за сулфатна избелена целулоза, която се използва за производството на много видове хартия.

Търговската политика на компанията е експортно ориентирана, като „Свилоза” АД изнася своята продукция в над 35 страни по целия свят. Основни пазари са Турция, Гърция, Германия, Австрия, Италия. Делът на износа е 93%. На този етап компанията няма действащи конкуренти в Балканските страни, в Украйна или Южна Русия.