Свилоза АД (

) приключи инсталирането на новите производствени мощности в дъщерното дружество Свилоцел ЕАД. Изпълнени са по-голямата част от производствените тестове, съобщиха от компанията. Новата инсталация позволява през 2008 г. да бъде достигнат производствен обем от 120 000 т годишно, а от 2009 г. – до 150 000 т/г – три пъти повече, в сравнение с обема до 50 000 т/г. преди реконструкцията.

Поетапното повишаване на капацитета е в изпълнение на мащабната инвестиционна програма за модернизация на 100% дъщерното дружество – производител на целулоза Свилоцел ЕАД, на обща стойност 55 млн. евро. Партньори във финансирането на проекта са Европейската банка за възстановяване и развитие и Нордик инвестмънт банк с отпуснати кредити от общо 28 млн. евро.

Другата половина от финансирането на инвестицията е със собствени средства на Свилоза АД, 7 млн. евро, които са част от увеличението на капитала на дружеството чрез емитиране на нови акции на Българска фондова борса в началото на 2007 г.

“Увеличеният производствен капацитет на компанията ще ни позволи да задоволим в по-висока степен нарастващите потребности на традиционните ни пазари. Освен това, дружеството ще разшири пазарното си присъствие в Европа – Германия, Чехия, Италия, Полша и др. Ще имаме възможност да отговорим и на потребностите на пазарите от Близкия Изток – Ливан, Израел, Тунис”, коментира инж. Папазов – директор „Инвестиции” в Свилоцел ЕАД.

Инвестиционната програма на Свилоза ще доведе до съществено понижаване на производствените разходи с 220 лв./т и изпълнение на всички приложими европейски изисквания за екология и енергийна ефективност. В рамките на общото финансиране е включена сериозна инвестиция в опазването на околната среда за комплексна превенция на замърсяването на въздуха, почвите и водите.

Мерките за превенция обхващат изграждане на пречиствателна станция за отпадни води, редуциране на използването на свежа вода за производствени цели чрез затваряне на цикъла на оборотното водоползване, привеждане на депото за производствени отпадъци в съответствие с европейските норми, изграждане на електрофилтри за предпазване на въздуха от замърсяване с прахови емисии. Инвестицията за подобряване на енергийната ефективност възлиза на 9 млн. евро.

През 2008 г. ще бъде монтиран турбогенератор за собствено производство на електроенергия. В периода 2007 г.–2012 г. емисиите на парникови газове ще бъдат понижени с 675 000 тона въглероден диоксид (СО2). Генерираните намалени въглеродни квоти се продават съгласно сключеното споразумение с ЕВБР за продажба на намалени емисии на парникови газове чрез Холандския въглероден фонд. Още през 2004 г. в Свилоза е въведена в експлоатация 14 MW инсталация за изгаряне на биомаса от дървесни отпадъци от производството на целулоза.