Свилоза представи своя опит на форум в Лондон

674
Свилоза представи своя опит на форум в Лондон

На 19 юни 2007 г. по инициатива на ЕБВР в Лондон се проведе Форум за Енергийна Ефективност. Донор на Инициативата е Европейският съюз, съфинансирайки я с 60 млн. евро.

Свилоза, чрез дъщерната си компания Свилоцел, получи покана да представи на форума своя успешен опит във внедряването на проекти за енергийна ефективност, заедно с компания за обществен транспорт от Литва и компанията за Енергоспестяване UkrESCO от Украйна.

В рамките на проекта на „Свилоза” АД за утрояване на производствения капацитет на завода за листова целулоза (150 000 тона годишно), съфинансиран от ЕБВР, се реализира и инвестиционна програма за намаляване на енергийните разходи. Инвестиционната програма за енергийна ефективност е в съответствие със съвременните стандарти за енергийно потребление и екология, и е на обща стойност 9 млн. евро.

В тази връзка на форума беше поканен Атанас Папазов – Директор Инвестиционна Дейност на „Свилоцел” ЕАД, за да изнесе презентация на тема: „От енергийна ефективност към по-висока рентабилност на компанията”.

Основен акцент в презентацията на Свилоцел беше факта, че: „Внедрената с помощта на Банката програма за енергийна ефективност дава една възможност на нашата компания да реализира намаляване на енергийните разходи от 13% на 1,7% от общите приходи”.

В Свилоза е внедрен и първия успешно реализиран проект в Източна Европа по Протокола от Киото за редуциране на емисиите на парникови газове. Проектът представлява инсталация за изгаряне на биомаса. Компанията продължи своята активна политика по опазването на околната среда като предлага екобрикети - гориво от възобновяеми енергийни източници, каквито са дървесните отпадъци от производството на целулоза.

През 2005 г. със съдействието и в съответствие с политиката на ЕБВР в Свилоза се провеждат проучвания , резултатите от които показват съответствие на проекта за увеличаване на производствения капацитет с екологичните норми.

През юни 2005 г. е извършен независим енергиен одит като са идентифицирани мерки и е разработена инвестиционна програма за енергийна ефективност. Мерките за енергийна ефективност дадоха възможност за генерирането на допълнителни въглеродни кредити.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg