Telekom Austria Group (TAG) изготви прогнозата си за цялата година, въз основа на цялостното представяне през първите девет месеца на 2010 г. Очаква се приходите да възлизат на приблизително 4.70 млрд. евро, а EBITDA, изключвайки разходите за преоценка и преструктуриране, да са за 1.60-1.65 млрд. евро.

Капиталовите разходи се очаква да варират между 750 и 800 млн. евро. Прогнозата за оперативния свободен паричен поток е да възлиза на поне 800 млн. евро.

TAG потвърди също така намерението си да изплаща поне по 75 евроцента на акция като дивидент. Това съответства на доходност от дивиденти приблизително от 6.8% въз основа на цената на акция от 11.04 евро към 30 септември 2010 г. През първите девет месеца от разглеждания период акциите на Telekom Austria Group регистрират увеличение от 12.4%, докато ATX и секторният индекс DJTelco Stoxx показват нарастване от 0.2 % и съответно 0.8%. Това се казва в официално прессъобщение на групата.

По отношение на финансовите резултати на групата до септември, оттам информират, че в съответствие с очакванията през първите девет месеца на 2010 г. постъпленията на групата намаляват с 3.9% и достигат 3.48 млрд. евро заради по-ниските приходи от Австрия, България и Хърватия.

Повишаване на постъпленията има в Беларус, както и в Сърбия и в Македония.

От TAG обясняват, че намаляването на цените заради увеличаващата се конкуренция и сериозните регулаторни мерки са основните причини за спада в постъпленията на групата, като освен това доведоха и до намаляване на роуминг тарифите и на таксите за трафик.

Според предоставените данни EBITDA на групата (без разходи за преоценка и преструктуриране) намалява със 7.3% до 1.29 млрд. евро за първите девет месеца на 2010 г. най-вече заради регулаторните мерки. EBITDA на групата (включително разходи за преоценка и преструктуриране) се увеличават с 21.5% до 1.27 млрд. евро заради разходите за преоценка през 2009 г.

„Всички мерки по намаляване на разходите и подобряване на ефективността успяха само частично да компенсират спада в печалбите за разглеждания период", информират от групата. „Оперативният резултат (EBIT) от първите девет месеца е 476.4 млн. евро. Това е значително увеличение от 112.8% в сравнение със същия период от миналата година и се дължи на разходите за преоценка за 2009 г. в Беларус и в Сърбия. Печалбата е значително увеличена и достига 256.5 млн. евро. Свободният паричен поток нараства с 8.8% до 591.1 милиона евро".

Основните капиталови разходи на групата се увеличават с 5.6% и достигат 443.3 млн. евро. С достигането на широколентовия интернет до селските райони и придобиването на 2.6 GHz честоти за четвъртото поколение мобилни мрежи (LTE), качеството на мрежата и функционирането й са значително подобрени.

Като важни събития за групата през първите девет месеца на 2010 г. оттам отчитат приключването на придобиването на Velcom в Беларус, придобиването на два от местните оператори на високоскоростни фиксирани мрежи в България и бързото сливане на mobilkom austria AG и Telekom Austria TA AG.

В съобщението са изнесени и някои данни за Мобилтел. Според предоставената информация клиентската база на българския телеком се запазва стабилна на 5.2 млн. клиенти в края на третото тримесечие на 2010 година. Делът на мобилния пазар се увеличава до 50.0%. Мобилният броудбанд отбелязва силно представяне с нарастване на клиентската база от 92.9% до близо 97.800 клиенти на мобилен броудбанд.

Общият приход спада с 11.0% до 140.4 млн. евро в третото тримесечие на 2010 г. в сравнение със същия период на миналата година, като причините за това са сложната икономическа обстановка, засилената конкуренция и регулаторната намеса.

Месечните такси и приходите от трафик са повлияни от по-ниските цени на минута разговор, дължащи се на засилената конкуренция на пазара и преминаването към пакетни тарифи. Приходите от взаимна свързаност са засегнати от регулацията, като цените за терминиране спадат с приблизително 43% на годишна база.

Средните стойности на приход от абонат спадат с 9.9% до 8.2 евро, поради споменатото преминаване към ползването на пакетни тарифи, както и понижено използване на гласови услуги и по-ниски цени за терминиране на мобилните разговори.

Оперативните разходи са намалени със 7.6% до 64.5 млн. в третото тримесечие на 2010 г.

На 15 септември 2010 година Мобилтел обяви планираното придобиване на Спектър Нет и Мегалан Нетуърк, два от местните оператори на високоскоростни фиксирани мрежи.