Процедури по изграждане на седем нови пътни отсечки ще стартират по ОП „Транспорт" от септември 2010 г. Сред тях са търговете за два лота от магистрала „Струма", два от магистрала „Марица" както и за пътищата Кърджали - Подкова, Мездра - Ботевград и Гара Яна. До април 2011 г. трябва да са подписани договорите за строителство на посочените участъци. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев след завръщането си от Брюксел.

Министър Плевнелиев съобщи също, че по време на разговорите с Европейската комисия Оперативна програма „Регионално развитие", която управлява МРРБ е оценена като най-добре работеща, а Оперативна програма „Транспорт", управлявана от МТ - като най-проблемна. "Данните към момента показват, че заедно трите лота на АМ „Тракия" са 23 процента изпълнение на програма „Транспорт", докато по ОПРР са договорени 45 процента от средствата", се казва в официалното прессъобщение на МРРБ.

В резултат на променените процедури, подхода в работата и проведените в АПИ търгове за пътни отсечки, финансирани по Оперативна програма „Регионално развитие" са икономисани над 60 млн. лв. Това позволява предсрочно да започне строителството на Околовръстния път в частта Симеоновско шосе - Младост 4, съобщи министър Плевнелиев.

Според него ситуацията около временното преустановяване на работата по пътни проекти по „Транзитни пътища" 5 и Световната банка не е толкова страшна, колкото се изкарва в последните дни. Росен Плевнелиев подчерта, че решението все още не е окончателно и в момента се водят преговори със Световната банка за част от сумата по програмата.

До момента МРРБ е погасило към строителните фирми 147 млн. лв. по споразумението с тях и вече разплаща общо 139 млн. лв. чрез Българската банка за развитие.

Министърът отново подчерта значимостта на проблема с отсъствието на готови проекти и информира, че се водят разговори със Световната банка за подпомагане на този процес.

Като безспорен успех в Брюксел министърът определи представянето на българската позиция за развитието на Дунавския регион в Европейския парламент вчера. С работата си по стратегията България има доказани успехи и може спокойно да бъде водеща страна в областите туризъм и мултикултурен диалог, смята Росен Плевнелиев, който е и национален координатор на страната ни в новата инициатива на ЕС.

Днес заместник министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова подписа с 21 кмета 21 общински проекта, които ще се финансират със 106 395 000 млн.лв. по ОП „Регионално развитие".

В процеса на реализация на проектите ще бъдат открити над 1 900 работни места. Срокът за изпълнението им е 24 месеца. Дора Янкова, председател на НСОРБ и кмет на Смолян подчерта, че представителите на местната власт са изключително доволни от доброто планиране и партньорството между общините и Управляващия орган на оперативната програма „Регионално развитие" през последната година.

Според кмета на Свищов местните власти вече не се нуждаят от помощта на консултанти, които да им обещават одобрение на проекти, тъй като в ОП „Регионално развитие" има прозрачност, ясни критерии и правила за оценка, се посочва в прессъобщението на министерството.