На 30 октомври 2007 г. Българска фондова борса-София АД и Дойче Бьорзе АГ подписаха Рамково споразумение за внедряване на електронната система за търговия на Дойче Бьорзе – XETRA.

Споразумението предвижда Дойче Бьорзе да организира търговията и да поеме технологичния контрол върху осъществяването й. Сървърите за извършване на търговските операции са разположени във Франкфурт-Хаузен, Германия. Споразумението ще е за срок от 5 години.

Предстои да бъдат изготвени приложения към Рамковото споразумение, в които ще бъдат фиксирани финансовите параметри, сроковете по внедряването на системата XETRA и техническата поддръжка от страна на Дойче Бьорзе. Запланувано е търговията на XETRA да започне в средата на 2008 г.

Решението на Българската фондова борса за внедряването на XETRA се основава на осъзнатата необходимост от интернационализация и интеграция с водещи пазари.

Това означава от една страна, че всички участници в търговията посредством XETRA ще имат директен достъп до българския пазар, а от друга страна – българските участници, на принципа на единната входна точка и при спазване на изискванията за членство, ще имат възможност да търгуват с над 17 000 финансови инструменти, листвани на XETRA.

XETRA е сред най-мощните платформи за търговия и е синоним на електронизацията и интернационализацията на търговията с ценни книжа. Дойче Бьорзе използва XETRA, за да оперира търговската платформа на Виенската фондова борса от ноември 1999 г. и извършва същото на Ирландската фондова борса в Дъблин от юни 2000.

Шанхайската фондова борса, която оперира най-големия китайски кешов пазар, ще използва XETRA технологията като основен елемент на бъдещата си търговска система.