Търговията на XETRA започва в средата на 2008 г.

1231
Търговията на XETRA започва в средата на 2008 г.

На 30 октомври 2007 г. Българска фондова борса-София АД и Дойче Бьорзе АГ подписаха Рамково споразумение за внедряване на електронната система за търговия на Дойче Бьорзе – XETRA.

Споразумението предвижда Дойче Бьорзе да организира търговията и да поеме технологичния контрол върху осъществяването й. Сървърите за извършване на търговските операции са разположени във Франкфурт-Хаузен, Германия. Споразумението ще е за срок от 5 години.

Предстои да бъдат изготвени приложения към Рамковото споразумение, в които ще бъдат фиксирани финансовите параметри, сроковете по внедряването на системата XETRA и техническата поддръжка от страна на Дойче Бьорзе. Запланувано е търговията на XETRA да започне в средата на 2008 г.

Решението на Българската фондова борса за внедряването на XETRA се основава на осъзнатата необходимост от интернационализация и интеграция с водещи пазари.

Това означава от една страна, че всички участници в търговията посредством XETRA ще имат директен достъп до българския пазар, а от друга страна – българските участници, на принципа на единната входна точка и при спазване на изискванията за членство, ще имат възможност да търгуват с над 17 000 финансови инструменти, листвани на XETRA.

XETRA е сред най-мощните платформи за търговия и е синоним на електронизацията и интернационализацията на търговията с ценни книжа. Дойче Бьорзе използва XETRA, за да оперира търговската платформа на Виенската фондова борса от ноември 1999 г. и извършва същото на Ирландската фондова борса в Дъблин от юни 2000.

Шанхайската фондова борса, която оперира най-големия китайски кешов пазар, ще използва XETRA технологията като основен елемент на бъдещата си търговска система.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg