Търговията с акциите на Първа Инвестиционна Банка се очаква да стартира на 22 юни 2007 г., става ясно от проспекта на банката.

От 7 до 18 май инвеститорите ще имат възможност да подават заявки за участие в предстоящото първично публично предлагане, което ще се проведе чрез букбилдинг. За продажба се предлгагат до 16.5 млн. акции, като 10 млн. акции от тях са от увеличението на капитала на банката от 100 млн. лв., на 110 млн. лв. Други 5 млн. акции ще бъдат предложени от водещия мениджър и акционер ПФБК, а допълнителни 1.5 млн. акции могат да бъдат предложени съгласно споразумения и допълнително разпределения.

Цената на предлагането и разпределението на акциите ще се определят на 18 май, а на 21 май ще се определи общия брой разпределени акции. На 23 май е последната възможна дата за плащането на разпределените акции.

В края на май акциите на банката ще бъдат регистрирани по сметките на инвеститорите в Централен депозитар, а около 12 май ще бъдат приети за търговия на Българска фондова борса. Само десет дни по-късно ще се сключи и първата сделка с книжата.

Банката възнамерява да използва да използва приходите от предлагането за общи корпоративни цели. Набраният капитал е необходим за изпълнение на стратегията на банката за по-голям пазарен дял чрез поддържане на растежа на портфейла от кредити на корпоративни клиенти, малки и средни предприятия и физически лица и да продължи разширяването на клоновата си мрежа. В краткосрочен до средносрочен период увеличението на капитала ще даде възможност на банката да погаси и част от най-високолихвените си дългови инструменти, към момента част от капитала от втори ред, като по този начин намали своите разходи за финансиране.

Банката няма да получи никакви приходи от продажбата на съществуващите акции, нетните приходи от които ще бъдат получени от продаващия мениджър.

Към 31 декември, според данните на Българска народна банка, Първа Инвестиционна Банка е пета по размер на активите (3.148 млрд. лв.), четвърта по размер на кредитния портфейл (1.755 млрд. лв.), шеста по обем на депозитите от нефинансови институции (1.66 млрд. лв.).

За първите три месеца на годината нетната печалба на банката е 10.123 млн. лв., спрямо 5.337 млн. лв. за сравнимия период на година по-рано. Общите приходи от банкови операции показват ръст от 47.96%, до 40.744 млн. лв.

През 2006 г. банката е десета по размер на печалбата си (29 млн. лв.) и осма по размер на собствения си капитал. Настоящият дългосрочен рейтинг на банката е Ba3/положителна перспектива (Moody’s) и BB-/положителна перспектива (Fitch).

Основни акционери на банката са Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев, притежаващи по 31.83% от капитала, докато „Първа финансова брокерска къща” ООД има 13.89%. Legnano Enterprice Limited има 8.45%, докато Domenico Ventures Limited и Rafaela Consultance Limited са с по 7%.