След 6 календарни дни, или 18 април (сряда), на Българска фондова борса ще стартира търговията с книжата на Тодоров АД, стана ясно днес по време на днешната пресконференция по повод предстоящото вторично публично предлагане на компанията.

За продажба първоначално ще се предложат 800 хил. акции, или 23.5% от капитала на дружеството, притежание на БенчМарк Груп. Ако подадените поръчки надхвърлят предложеното количество, БГ Имобилиен ще предложи нови 300 хил. акции.

Всеки инвеститор може да подава лимитирани или пазарни поръчки. Посочената в лимитираната поръчка цена не може да бъде по-ниска от минималната продажна цена на акция от 1.60 лв. за брой.

Лимитираните поръчки, които се отклоняват значително от среднопретеглената цена няма да бъдат взети под внимание при определеляне на „цена на отрязване”. Бук билдингът ще се проведе в рамките на един работен ден – 17 април, като всеки инвестиционен посредник ще може да подаде количество не по-голямо от 800 хил. акции.

„От 8.30 до 10.30 часа на 17 април всеки инвестиционен посредник ще има възможността да подаде еднократно първоначалните си оферти, като не се допуска подаване на повече от една оферта от посредник, уточни Христо Карамфилов, член на СД на БенчМарк Груп.

До 14.00 часа на същия ден офертите ще бъдат подредени по тип (пазарни и лимитирани) и по предложена цена, а посредниците ще бъдат информирани за определената цена и процент на удовлетворение на този етап, уточни Карамфилов.

„От 14.00 до 17.00 часа на инвеститорите ще бъде предоставена възможността за подобряване на офертите и приемане само на подобрените поръчки от вече подалите заявки инвестиционни посредници”, заключи Христо Карамфилов.

В случай че цената на първото наддаване e удовлетворителна, процедурата ще се счита за приключена и няма да има възможност за подобряване на офертите.

Още на следващия ден ще станат известни окончателните резултати от проведения book-building, а на регистрационен сегмент ценните книжа ще бъдат прехвърлени към инвестиционните посредници.

В резултат на прилагането на отделните оценъчни методи се получиха следните стойности за справедлива пазарна стойност (на акциите) на Тодоров АД:

- методът на дисконтираните парични потоци определя справедлива пазарна стойност на една акция между 1.74 лева и 1.84 лева, или обща стойност на компанията между 5.916 млн. лв. и 6.256 млн. лв.
- корелационният метод за връзката между възвращаемостта на собствения капитал и съотношението Пазарна/Счетоводна стойност отчита справедлива пазарна стойност на една акция от 1.81 лева.
- методът на сумиране на пазарни показатели (SOP Valuation) показва справедлива пазарна стойност на една акция от 1.76 лева.

По този начин Средното претегляне на отделните цени с придаване на най–голяма тежест на метода на дисконтиране на паричните потоци и на метода на сумиране на пазарните мултипликатори определя справедлива пазарна стойност на една акция на компанията в размер на 1.81 лева.

Въвеждането на отстъпката за липса на контрол в размер на 5% посочва справедлива пазарна стойност от 1.72 лева за една акция, посочват още от БенчМарк Финанс, който е посредник по публичното предлагане.

Тодоров АД приключи 2006 г. с печалба от 76 хил. лв., спрямо положителен финансов резултат от 215 хил. лв. за година по-рано. Нетните приходи от продажби на компанията са на стойност 2.001 млн. лв., срещу 1.402 млн. лв. за 2005 г.