Предстои да бъде публикувано съобщение в Държавен вестник за предстоящото увеличение на капитала на ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ (

), след което вероятно през февруари ще започне търговията с правата. Цялата процедура по увеличението се очаква да приключи в началото на март, а търговията с новите акции да започне след средата на същия месец, се споменава в корпоративно съобщение, изпратено до Българска фондова борса.

В края на декември от Комисията за финансов надзор одобриха проспекта на компанията за увеличение на капитала. От ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ възнамеряват да увеличат капитала си от 50.700 млн. лв. на 60.840 млн. лв., в случай, че бъде записана цялата нова емисия от 10.140 млн. акции.

Новите акции са с номинал 1 лв. и емисионна стойност 2.25 лв. за брой. Срещу всяка стара акция дружеството ще издаде едно право, а с пет права ще бъде записвана по една нова ценна книга.

Нетната стойност на активите на ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ възлизат на 149 024 728 лв., изчислена съгласно пазарните оценки на Явлена Импакт ООД. Това става ясно от проспекта за четвъртото поред увеличение на капитала на дружеството.

Пазарната оценка означава, че зад една акция на фонда стоят активи с нетна стойност 2.94 лв. По пазарни цени, дружеството притежава недвижими имоти за над 161 млн. лв., като това е близо 2.3 пъти над счетоводната им стойност в размер 71.5 млн. лв. от финансовите отчети към 30 септември 2007 г.

Експертите от Явлена Импакт ООД са използвали четири метода при оценяването - методът на пазарните аналози, метод на вещната стойност, приходен метод и остатъчен метод.

Засега са изтъргувани 3 398 акции на ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ, като средната им стойност остава без изменение от 2.27 лв.