От 3 август на Българска фондова борса ще стартира търговията с привилигированите акции на Химимпорт, издадени в резултат на увеличение на капитала на дружеството.

Емисията е в размер на 89 646 283 броя привилегировани акции, без право на глас, с номинална стойност 1 лев и емисионна стойност 2.22 лв. всяка. Акциите са с право на кумулативен гарантиран дивидент и гарантиран ликвидационен дял.

Емисията е издадена в резултат на увеличение капитала на дружеството от 149 999 984 лв. на 239 646 267 лв.

Да припомним, че в средата на юни стана ясно, че подписката за увеличение на капитала на Химимпорт чрез издаване на емисия задължително конвертируеми привилегировани акции с 9% гарантиран фиксиран годишен дивидент и гарантиран ликвидационен дял е приключила успешно.

До крайната дата на подписката бяха записани и заплатени 89.646 млн. привилегировани акции при емисионна стойност 2.22 лв. всяка, представляващи 99.61% от предложените акции.

Набраният при предлагането капитал възлиза на 199.015 млн. лв., с което се нарежда сред най-големите емисии акции, пласирани на българския капиталов пазар до момента.

От същата дата на борсата ще започне и търговията с акциите на нови две дружества с гръцко участие. Това са Глоуб Фарм и Они Холдингс.