ТБ Българо-Американска кредитна Банка АД - София е подписала два договора за финансиране с общ размер от 27 млн. евро, съобщава БФБ - София.

Българо-Американска Кредитна Банка АД е подписала нов договор за едногодишно финансиране с Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG, Vienna в размер на 7 млн. евро.

Линията е с възможност за двукратно удължаване за същия период от една година и е предназначена за общо финансиране.

Българо-американска кредитна банка АД подписа и нов договор за петгодишно финансиране с немската финансова корпорация за развитие DEG - Deutsche Investitions-Und Entwicklungsgesellschaft МВН.

Линията е в размер на 20 млн. eвро с цел финансиране на малки и средни предприятия в България. Това е трети договор за подобно финансиране между двете институции.

Общото събрание на банката е насрочено за 18 април (сряда), като основната точка в дневния ред ще бъде разпределението на финансовия резултат (нетната печалба) на дружеството за изминалата година, възлизаща на 33.686 млн. лв.

Проекторешението предвижда общо 24.217 млн. лв. да се отнесат във Фонд "Резервен", а останалите 9.489 млн. лв. да се разпределят като дивидент. Ако решението се приеме, брутният дивидент на една акция ще бъде 0.75 лв. (нетен – 0.6975 лв.).

По последни данни Българо-Американски Инвестиционен Фонд-САЩ, Чикаго притежава 53.88% от капитала на банката, докато Emerging Markets-Grand Cayman, Georgetown и Balkan Ventures LLC имат съответно 10.02 и 9.99 на сто.

Днес по позицията се изтъргуваха 5 акции на цена от 63.96 лв. за брой.