Ръководството на ОЦК уведоми, че започва със строителството на Нов терминал за сярна киселина. Проектът се изпълнява от Фин Тех Инженеринг, част от групата на Интертръст Холдинг, мажоритарен акционер на комбината.

„Изграждането на новите мощности е част от проекта за модернизация и разширение на Цинков завод", информират от компанията. „Новият терминал за сярна киселина ще осигури изцяло повишения капацитет на новия цинков завод".

Освен това от ОЦК информират още за успешното приключване на изграждането на инсталация за обезвреждане на серния диоксид от технологичните газове на цех "Агломерация" към Оловно производство.

„В края на февруари се проведоха промишлени изпитания. Получените резултати показват много добра ефективност на технологията. Съдържанието на серен диоксид и прах на изход от инсталацията са значително под емисионните норми. Предстои да бъдат извършени измервания от акредитирана лаборатория", се казва още в съобщението.

Третата новина около това дружество е началото по изграждането на нов Електролитен цех.

На 8 март 2010 г., в централния офис на Интертръст Холдинг, е сключен договор за строителство с Устра Холдинг.

Цехът е част от инвестициите за модернизация и разширение на Цинков завод, на които бе дадена зелена светлина от новото ръководство на МОСВ. Основното оборудване е закупено, доставено и се намира в складовите бази на холдинга. Новият електролитен цех се очаква да започне работа след 18 месеца, уточняват от ОЦК.

Акциите на комбината поскъпнаха в петък с 0.05%, до 13.477 лв. за лот. Общо през деня се изтъргуваха 160 книжа. Акциите на ОЦК поевтиняха през седмицата с 0.9%.