Производителят на електрически автомобили Tesla обяви нетни приходи от 21.9 млн. долара през третото тримесечие - след 13 последователни тримесечия, в които регистрираше загуби, предава ВВС.

Една година по-рано компанията регистрира загуба от 230 млн. долара. Рекордните доставки са помогнали за компенсиране на растящите разходи по представянето догодина на новия Model 3 на компанията, предназначен за масовия пазар.

Tesla е доставила рекордните 24 821 автомобила през тримесечието - с над 300 повече от очакванията. Цената на акциите на производителя на електрически автомобили се повиши с 3.76% при електронната търговия с ценни книжа.

„Резултатите на Tesla през третото тримесечие отразяват силното представяне на компанията в редица сфери. Поставихме нови рекорди за производство на автомобили, доставки и приходи“, съобщиха в комюнике изпълнителният директор на компанията Илон Мъск и главният финансов директор Джейсън Уилър.

Tesla, която стана публична компания през 2010 г., не е регистрирала нетна печалба за тримесечие от първото тримесечие на 2013 г. В предишните две тримесечия компанията не успя да изпълни производствените си цели.

Тя разчита на Model 3, за да изпълни целта си за 2018 г. да произвежда 500 000 коли годишно. Model 3 е опитът на Tesla да разшири присъствието си на пазара с по-достъпни автомобили. Очаква се началната цена на колата да е 35 000 долара.

При представянето на резултатите си през третото тримесечие Tesla не разкри повече информация за плановете си да придобие производителя на слънчеви панели SolarCity за 2.6 млрд. долара.

Мъск, който е директор на SolarCity и неин основен акционер, заяви, че планира да разкрие повече финансови подробности по сделката на 1 ноември, преди гласуването на акционерите на двете компании на 17 ноември.

Снимка: Wikipedia.org