Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук продължава да продава акции на Apple. Това се случва само седмица, след като той получи 1.26 млн. акции, след прекараните вече 5 години на поста си.

Кук е продал нови 269 883 акции на стойност 28.7 млн. долара след осъществените продажби за 36 млн. долара през миналата седмица. Така само за броени дни Кук е събрал 65 млн. долара, които възнамерява да използва за благотворителни цели.

Останалите акции на стойност 70.9 млн. долара са продадени при цена от 108.03 долара за брой, като сумата ще бъде насочена за плащане на данък общ доход, който в Калифорния, където е базирана Apple, възлиза на 52%. По този показател Калифорния се нарежда на челно място в САЩ, като изпреварва Хавай и Ню Йорк.

Всеки, който в Калифорния печели по над 400 хил. долара годишно, заплаща 39.6% данък, а служителите с доходи от над 1 млн. долара добавят още 13.3 на сто.

Въпреки продажбите той все още притежава 1 млн. акции на Apple, оценени на 110 млн. долара, а ако остане на позицията си още 5 години ще получи нови 3.5 млн. акции.

За периода, в който той е начело на технологичната компания, приходите и печалбата са отчели двоен ръст, а цената на акциите на Apple е добавила 67% между 2013 и 2016 г., като за този период е третата най-добре представила се компания сред S&P500.

Само преди дни обаче, решение на Европейската комисия постанови, че Ирландия трябва да получи над 14 млрд. долара от Apple заради неизплатени данъци.

След тригодишно разследване комисията стигна до извода, че данъчните облекчения за американската компания в Ирландия са незаконни.

Според ЕК Ирландия е позволила на компанията да плаща значително по-малко, отколкото други компании и на практика корпоративният данък за нея се е равнявал на не повече от 1%.