Тор Бьорголфсон може да продаде дела си в БТК

708
Исландският милиардер Тор Бьорголфсон преразглежда своя интерес в Българската телекомуникационна компания във връзка с ход, който би могъл да доведе до продажбата на водещия български телекомуникационен оператор на фиксирана мрежа, според материал на Файненшъл Таймс, предоставен на БФБ от българската компания.
 
Новатор, инвестиционната компания на Бьорголфсон, е назначил Леман Брадърс като консултант по въпроса със съдбата на опцията за придобиване на 65 процента от БТК, като според съобщението исландецът е затрупан с обаждания от инвестиционни дружества, интересуващи се да купят БТК.

Ходът е резултат от присъединяването на България към Европейския съюз и продажбата през месец ноември на 70-процентовия капиталов дял на Бьорголфсон в Ceske Radiokomunikace, чешка телекомуникационна компания, на група частни инвеститори за 1,2 млрд. евро (1,6 млрд. щ. д.).
 
Тор Бьорголфсон е казал пред Файненшъл Таймс: "След продажбата на Radiokomunikace за приблизително 1,2 млрд. евро в края на ноември - най-голямата в региона сделка със заемни средства - и с наскорошното присъединяване на България към ЕС, както и при наличието на силен инвеститорски интерес към европейските телекомуникационни компании, към нас се проявява значителен интерес по отношение на правото да се придобие 65% от БТК. С оглед на засиления интерес назначихме Леман Брадърс като консултант по въпросите на нашите стратегически опции."

Опциите включват и това Новатор да упражни правото си да придобие 65-те процента дял в БТК и след това да го продаде на частни инвеститори.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...