Кюстендилският производител на кухненско оборудване "Торготерм" ще регистрира акциите си на Българската фондова борса, ако акционерите на дружеството одобрят предложението на ръководството за придобиване на публичен статут на извънредното общо събрание на 10 октомври. Това стана ясно от съобщение на компанията в Държавен вестник. Преди това акционерите на "Торготерм" ще гласуват увеличение на капитала с 2.250 млн. лв., съобщават от Дневник.

Увеличението ще бъде за сметка на част от неразпределената печалба от предходни години. Ще бъде издадена емисия нови акции, които ще бъдат разпределени между досегашните акционери. За всяка ценна книга те ще получат по 3 нови. В момента капиталът на компанията е 195 хил. лв. според информация на електронната система ДАКСИ.

На предстоящото общо събрание съветът на директорите на "Торготерм" трябва да бъде овластен от акционерите да внесе проспект за листването на БФБ в Комисията за финансов надзор и да предприеме необходимите мерки за вписване на дружеството в регистъра на публичните дружества.

Вчера от офиса на кюстендилското предприятие отказаха повече информация, като уточниха, че ще има пресконференция през есента.

"Торготерм" е лидер в производството на професионално кухненско оборудване на българския пазар и е собственост на "Металкомплектинженеринг", в което мажоритарен собственик е бившият изпълнителен директор на "Албена инвест холдинг" Бойко Недялков. Сегашният собственик придоби 75 на сто от кюстендилското предприятие през октомври миналата година от "Албена инвест холдинг" на цена от 1.372 млн. лв., показва консолидираният отчет за 2006 г. на бившия мажоритарен акционер в компанията. Преди да бъде продаден на "Металкомплектинженеринг", производителят на кухненското оборудване беше ключово дружество в портфейла на "Албена инвест".

Дейността на "Торготерм" се развива успешно през 2006 г. макар и със забавящи темпове на растеж, като добрите финансови резултати се дължат най-вече на свиване на разходите за основна дейност и намаляването на данъчните плащания. За миналата година предприятието увеличава нетната си печалба с близо 50 на сто до 879 хил. лв. при приходи от продажби в размер на 7.244 млн. лв. За сравнение - през 2005 г. ръстът на печалбата е бил 76 на сто до 588 хил. лв. при оборот от 8.703 млн. лв. Към 2005 г. най-висок ръст бележат приходите от продажби на топлинни изделия - 73%. За миналата година в плановете на предприятието беше предвидено закупуване на технологичен лазерен комплекс за 300 хил. лв., информират от Дневник.