Българските торови заводи Агрополихим и Неохим- водещи производители в Югоизточна Европа, спират производството поради намаляващото търсене, породено от световната финансова криза, обявиха двете компании вчера, предава Reuters.

Спирането на производството е неблагоприятно за развиващата се икономика на България, тъй като двете компании са сред най-големите износители в страната, която разчита до голяма степен на чужди средства, за да финансира огромния дефицит по текущата си сметка.

След излизането на новината вчера, акциите на Неохим се обезцениха с 20%, до 45 лв. за брой при ниски обеми на търговия. Спадът на пазарната стойност на компанията допринесе за 7.39-процентното понижение на индекса на сините чипове SOFIX.

Агрополихим, чийто мажоритарен собственик е U.S. Acid & Fertilizer, ще спре двете си производствени линии в края на тази седмицата, заявява главният изпълнителен директор Филип Ромбаут пред Reuters.

Неохим, която както и Агрополихим, изнася по-голяма част от торовете и химическите си продукти в Балканските страни, Южна Америка, Близкия Изток и Европа, няма да възстанови производството си, което беше спряно за поддръжка през последния месец, според говорителка на компанията. От Неохим обаче не дават информация колко дълго ще остане затворен заводът.

Цените на изкуствените торове паднаха през последните седмици, вследствие на понижението на световните цени на суровините, което пък повлия върху маржа на печалба на производителите.

Миналия месец най-големият производител на минерални торове в света-италианската Yara International ASA, спря производството в свой завод в Италия и не изключи вероятността от още намаления на производството.

"Ние вероятно сме последният завод на Балканите, който все още работи," казва Ромбаут. "Обикновено по това време на годината доставяме по 2 000 тона на ден, докато в момента дневните ни доставки възлизат на 300 тона."

Производството на фосфатни торове на Агрополихим, над 90% от което е за износ, най-вероятно ще бъде възстановено в началото на декември, когато компанията очаква да реализира продажби в Близкия Изток, според Ромбаут. Производството на нитрати остава спряно за неопределен срок от време.

Агрополихим, която произвежда около 800 000 тона изкуствени торове годишно, ще реши в следващите две или три седмици колко от 1 100-те й служители ще останат без работа, казва Ромбаут.

Говорителката на Неохим не разкри дали компанията, която има 1500 служители и произвежда 1.6 млн. тона химикали и изкуствени торове годишно, ще прибегне към съкращения.

Ликвидната криза и по-строгите условия за отпускане на кредити оставиха фермерите без средства и те не мога да закупуват торове, според Ромбаут.

Металопроизводителите в България също изпитват затруднения вследствие на по-ниските цени на металите по света, а някои от тях вече обявиха съкращения на персонала.