WiMAX операторът Транс Телеком фалира. За това информираха от LiveNews.bg, като се позоваха на свои източници. Екипът на Profit.bg направи всичко възможно да се свърже с изпълнителния директор на компанията Красимир Витанов, който да потвърди или отхвърли новината, но мобилният му телефон бе изключен.

Според информацията на LiveNews.bg дружеството ще съществува до 20 февруари, като служителите и потребителите вече са уведомени за предстоящото спиране на услугите на WiMAX оператора малко преди края на месеца. Като причина за прекратяване на дейността на Транс Телеком, чиито абонати наброяват около 3 хиляди (при 20 хил. потребителя на WiMAX у нас, според информация на медиата), е спряното финансиране, заради неуредени взаимоотношения между съсобствениците на Петрол Холдинг Денис Ершов и Митко Събев.

Да припомним, че Денис Ершов, който е единият от основните акционери в Петрол Холдинг, обяви на специална пресконференция в края на ноември, че Петрол Холдинг, включително Петрол, се намират в много дълбока криза на ликвидност. Дни по-рано Митко Събев загатна за възможността разногласията в самия холдинг да се отразят негативно и върху дружества от структурата на Петрол Холдинг.

Справка в Търговския регистър показва, че собствениците на капитала на Транс Телеком (4 млн. лв.) са Петрол Холдинг и регистрираното в Кипър дружество Еранс Холдингс Лимитид. Последното придоби 50% от капитала на оператора през април 2009 г., след като от Петрол Холдинг джиросаха 2 000 обикновени акции, с номинал 1 000 лв. всяка, на офшорната компания.

Данните от финансовия отчет на Транс Телеком към декември 2009 г. показват, че активите на телекома възлизат на 19.32 млн. лв. (16.84 млн. лв. нетекущи и 2.47 млн. лв. текущи активи). Задълженията на дружеството в края на отчетния период са общо 43.76 млн. лв., от които 22.09 млн. лв. са нетекущите, а 21.68 млн. лв. са краткосрочните.

В отчета на компанията се казва, че телекомът „управлява капитала си така, че да осигури функционирането си като действащо предприятие. Въпреки че към 31 декември 2009 г. текущите пасиви превишават текущите активи с 19.2 млн. лв. и нетните активи са отрицателни в размер на 24.45 млн. лв., ръководството на дружеството е уверено, че ще повиши ефективността от дейността си в бъдеще чрез финансова подкрепа от акционер Еранс Холдингс Лимитид, както и търсене на възможности за финансиране на част от оборудването за мрежата на Транс Телеком от банкови институции и самофинансиране в последващи периоди".

Загубата на Транс Телеком към декември 2009 г. е 11.55 млн. лв., като с натрупването за предходните две години, нараства до 24.45 млн. лв.

Освен Транс Телеком, Некском и Макс Телеком са другите две компании, които развиват активно WiMAX мрежа у нас.