„Ако сега трябваше да вземем решение за създаването на Български енергиен холдинг (БЕХ), моето би било да не се създава. Трудно е да се види добавена стойност от дейността му. Трябва да се отчете фактът, че големите инвеститори и банки предпочитат да работят с прозрачни структури.

Възможно е публични да станат отделни дружества от холдинга - например НЕК или „Булгартрансгаз" като пакети акции от тях да бъдат пуснати на фондовата борса. На практика НЕК сам по себе си е холдинг, тъй като в неговата структура участват различни дейности, включително и производство на електроенергия от водни централи", коментира днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

„Съвсем реален вариант е „Топлофикация - София" да бъде върнато на Столичната община и в средносрочен план да бъде приватизирана. Имаме основания да очакваме инвеститорски интерес към компанията при евентуална продажба", допълни Трайков.

Той допълни, че в момента се анализират руските проекти АЕЦ „Белене", „Южен поток" и „Бургас -Александруполис", като предстоят разговори за тях при посещението на министъра на енергетиката Сергей Шматко, който пристига в София по наша покана.

Работи се по определянето на нова структура за финансиране за АЕЦ „Белене", в която да бъдат привлечени допълнителни инвеститори в проекта, включително и дребни. Държавното участие с оглед на вложените средства може да бъде намалено от 51 на 20% според вложените до момента средства.

Снимка: БГНЕСФото