Няма забавяне в строителството на Лот 2 на магистрала "Тракия" - отсечката от Стара до Нова Загора, заяви изпълнителният директор на Трейс Груп Холд инж. Цветан Цонев пред БНР. Изпълнител на обекта е Обединение „Магистрала Трейс", в което освен групата влиза и СК 13 холдинг.

Направените технологични подобрения на някои съоръжения - мостове и надлези, не поставят в риск европейското финансиране на магистралата, коментира той вчерашните обвинения на СДС.

Вчера партията обвини АПИ, че е виновна за незаконно строителство от страна на изпълнителите на магистрала "Тракия", за бездействие по промените в проектите за изграждане на шест съоръжения, както и за системно нарушаване на българското законодателство. Според сините, всичко това заплашва европейското финансиране на магистралата

"Държавата, а и ползвателите ще получат един продукт много по-надежден, съобразен с всички съвременни изисквания за сигурност и устойчивост на земетръс, както и това ще доведе до навременно и по-ускорено завършване като цяло на всички тези съоръжения, разбира се и на магистралата", заяви Цонев.

Строителната камара внимателно следи какво се случва на магистралата, заяви от своя страна изпълнителният директор на камарата Иван Бойков. Той също смята, че няма риск за европейското финансиране на обекта, тъй като всички промени са предварително съгласувани.

"Магистрала "Тракия" се развива нормално като за един такъв голям строеж. Знаете, че проектите се правят поне две-три години предварително, променят се някои изисквания и това не е замръзнало състояние.

По-важното е друго, че договорът гарантира, че няма да се променя цената. Колегите строят, бих казал даже и за своя сметка, тъй като това, което правят, леко оскъпява съоръжението, но те са поели риска, така че мисля, че няма място за притеснение в случая", заяви Иван Бойков.