Три общини, кандидатствали по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) с разработени от ЕЛАНА Инвестмънт проекти, подписаха договори с ДФ Земеделие за одобрените си проекти в края на миналата седмица.

Проектите са на община Якимово и община Кула (Северозападна България), и на община Стрелча (област Пазарджик) по мерки 321 и 322, които ще инвестират общо над 2.5 млн. лв. в реконструкция на сгради и улици на тяхна територия. Населението и на трите общини е в диапазона 5 000 - 6 000 жители, съобщиха за Profit.bg от дружеството.

Трите общински проекта, подготвени от консултантската компания, бяха сред първите одобрени 216 проекти на общини по ПРСР. Срокът на реализация на проектите е 2 години и половина. Още 11 от тях все още преминават през процес на оценка.

Проектът на община Якимово бе одобрен по мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони" за субсидия от 1 234 492 лв., предназначена за изграждане на Многофункционален център за социални, културни и спортни мероприятия в с. Дългоделци. Община Якимово се намира в област Монтана, Северозападна България.

Проектът на община Стрелча бе одобрен по мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони" за субсидия от 352 516 лв., предназначена за реконструкция, подобряване и оборудване на Младежки център в гр. Стрелча. Община Стрелча е в област Пазарджик.

Проектът на община Кула бе одобрен по мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места" за субсидия от 1 036 032 лв., предназначена за реконструкция на централната улица на гр. Кула, ул. Възраждане. Община Кула е разположена в най-северозападната част на България.

ЕЛАНА Инвестмънт има също спечелени две обществени поръчки за предоставяне на техническа помощ на общини с финансиране по ОП „Околна среда". В края на септември 2009 г. консултантската компания завърши изпълнението на техническа помощ, възложена от община Пазарджик, за проектиране на водопровод, канализация и пречиствателна станция в с. Паталеница и с. Црънча.

В процес на изпълнение е техническа помощ към община Троян за подобряване и развитие на инфраструктурата за отпадъчни води в общината. И двата проекта се изпълняват в консорциум с партньори на дружеството (Ню Ай, Иво Петров Архитекти, ВАГ).

Наскоро консултантската компания регистрира сключени вече 200 договора със земеделски производители и други предприемачи за подготовка на проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). До този момент ЕЛАНА Инвестмънт има внесени в ДФ Земеделие общо 167 проекта, от които 92 са одобрени, а останалите все още преминават оценка.