Три неща, които дърпат надолу стандарта ви на живот

34581
Три неща, които дърпат надолу стандарта ви на живот

Почти всеки човек желае да си осигури висок стандарт на живот за времето, когато спре да работи. В същото време изследванията показват, че малцина са тези, които успяват.

Статистиката показва, че от 500 души, започващи професионалната си кариера на 25, при достигане на 65-годишна възраст са налице следните постижения:Източник: “Магията на успеха” – Марио Оховен


Една от основните причини за това е, че покупателната сила на хората драстично намалява в момента, в който те спрат да работят. Причините това да се случва са много, но основните са три:

1.Инфлацията – всички знаем, че инфлацията изяжда спестяванията, но рядко се замисляме за дългосрочните последици от нея. При дълъг период от време обаче, заради ефекта на капитализиране, влиянието на инфлацията е изключително силно.

Натрупаната инфлация от 2000 г. досега в България е вече над 100%, което означава, че сме загубили половината от покупателната си сила спрямо тогава:

Спадане на покупателната сила спрямо 2000 г. в България

Източник: Eurostat

2. Втората причина за загуба на покупателна сила е, че повечето хора избират да потребяват вместо да инвестират. Голяма част от младите хора така и не започват да инвестират с мотива, че изплащат ипотечен кредит.

Кредитите обаче са взети за покупката на някаква вещ (дори и тя да е жилище), която в крайна сметка се явява пасив за нас.

3. Третата причина, която ни обрича на нисък стандарт на живот в бъдеще, е, че дори когато спестяваме, обикновено го правим основно в банкови депозити и недвижими имоти. Депозитите обаче рядко дават доходност над инфлацията в дългосрочен период, същото важи и за недвижимите имоти.

Какви са трите прости решения, които може всеки един от вас да направи?

1. Вземете решение, че независимо от това, че парите постоянно не ви стигат (колкото повече получавате като доход, толкова повече няма да ви стигат!), първо ще платите на себе си, т.е. ще инвестирате, а след това ще плащате за данъци, за кредити и за покупка на вещи, които често пъти не използвате.

2. Дефинирайте какво е за вас финансова независимост. Повечето хора дори нямат цел за това какво искат да постигнат и не знаят сумата пари, с които искат да разполагат, когато се пенсионират.

В зависимост от останалите ви цели, сумата, която ви е необходима, за да запазите текущия си стандарт на живот, може и да не е толкова голяма. Така че: дефинирайте какво е за вас да сте финансово независими и опишете какво ще бъде, ако сте постигнали това.

3. Помислете какво трябва да предприемете, за да се случи това, което сте дефинирали в точка 2. Едно добро решение е да научите повече за парите, финансовото планиране и кой е най-лесният начин да формирате инвестиционен портфейл.

Голяма крачка напред в тази посока може да направите, ако се регистрирате за участие в нашия уебинар – „Как да повишим стандарта си на живот, без да жертваме от времето си?”.

От този семинар ще научите петте най-важни принципа за успешно инвестиране на спестяванията ви и кой е най-лесният начин да формирате инвестиционен портфейл (ще бъдете изненади колко лесно може да се направи това – повечето финансисти ще ви научат, че инвестирането е сложно нещо, но всъщност това не е така).

Ако имате интереси и към по-доброто управление на личните ви финанси, можете да се запишете и за безплатен уебинар на Карол Капитал Мениджмънт

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Mangal
# 0
21:07 | 6 July 2016
Xa xa xa az sam Mangal i poluchavam 6 000 leva zaplata, nekadarniko ne postaviai vsichki na edno miasto glupako.
Васил
# 1
00:08 | 31 August 2015
Когато препечатвате такива материалчета (скрити реклами), дайте си труда поне да ги актуализирате спрямо местния пазар. И не пишете такива глупости като "инфлацията е 100%, значи покупателната сила за 10 години е намаляла наполовина" - а доходите с колко се вдигнаха за тези 10 години? Колко е била средната заплата през 2000 г. и колко е сега?? + Първо да инвестираме в себе си, а после да плащаме... данъци? Really? С лихвите и глобите? :) :) :)
zzz
# 2
13:08 | 28 August 2015
pravi tova koeto ti haresva, i stiga da ne si nekaduren kato mangal, parite sami si idvat :)
Монте
# 3
17:08 | 25 August 2015
"Така че: дефинирайте какво е за вас да сте финансово независими и опишете какво ще бъде, ако сте постигнали това." В пазарната икономика всеки индивид независимо какъв социален статус е финансово зависим, разбира се в кривата на зависимостта попадат винаги по-социално бедните индивиди. Зависими сме от пазара на всеки един продукт от които се нуждаем и от всяка една услуга, която ползваме. Как може да си независим - само ако си в четвъртата група от снимката.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg