Три нови медицински центъра планират да пуснат от Биочек АД до 2011 г. в Пловдив, Варна и Бургас. Инвестицията в тях ще бъде около 5 млн. лв. Това заяви Стефанос Михмидис, генерален директор на дружеството, по време на борсовото представяне на компанията пред журналисти по-рано днес.

Инвестиционната програма на най-новата публична компания на Българска фондова борса е с времеви хоризонт от 6 години. Очаква се финансирането на първия етап на програмата да стане със собствени или привлечени средства. Набирането на средствата за изпълнение на втори етап за развитие на мрежата може да стане посредством капиталовия пазар. Предвижда се от Биочек АД да пристъпят към увеличение на капитала не по-рано от две години, каза за Profit.bg Илиян Скарлатов, изп. директор на KBC Securities.

По отношение на свободно търгуемия обем, който сегашните акционери обмислят да пуснат на пазара, ще бъде около 5% от капитала или до около 47 хил. лота, при регистриран капитал от 930 900 лв., разпределени в същото количество ценни книжа.

Дружеството работи със седем здравноосигурителни фонда, сред които са Доверие, Надежда, ДОМ Здраве, Generali Zakrila Здравно осигуряване и Евроинс Здравно Осигуряване, каза Михмидис. Той допълни, че в центъра работят 30 лекари и 18 специалисти, като центъра разполага с пълно оборудване. До края на месеца компанията ще разполага и с ядрено-магнитен резонанс.

Биочек АД отчита 822 хил. лв. приходи от услуги в края на 2007 г., при 817 хил. лв. за 2006 г. и 911 хил. лв. за 2005 г. Печалбата за миналата година е 65 хил. лв., за 2006 г. - 95 хил. лв., а за 2005 г. 150 хил. лв.

От днес новата емисия акции вече е въведена за търговия на Неофициален пазар на акции, сегмент А. Присвоеният борсов код е M6D. Цената на въвеждане за търговия е 1 лв.

Дружеството има едностепенна система на управление, като в съвета на директорите влизат - Панайотис Куцикос, председател на СД, Стефанос Михмидис - изпълнителен директор, Станислав Желязков, член на СД.

Ергохоспитал АД, Гърция, пряко и непряко притежава 100% от капитала на дружеството. Ергохоспитал АД притежава пряко 85% от капитала и непряко чрез Медиагруп - Биочек ЕАД останалите 15%. Мажоритарен акционер в Ергохоспитал АД е Панайотис Куцикос.

Компанията осъществява специализирана извънболнична медицинска помощ.

Към момента липсват оферти за купува и продава по позицията.

Днес на БФБ стана и официалното представяне на Улпина АДСИЦ, чиито книжа вече се търгуват на капиталовия ни пазар от средата на октомври. Дружеството е учредено с цел секритизация на вземания и получава лиценз от КФН на 5 септември, като първоначалното увеличение на капитала до 650 хил. лв. се провежда в началото на август.

„Планираме ново увеличение на капитала до 5 млн. лв. в рамките на следващите осем месеца и до 10 млн. лв. до края на 2009 г. Възнамеряваме в рамките на три години капиталът на дружеството да достигне 50 млн. лв." обяви Димитър Димитров, изп. директор на Улпина АДСИЦ. От компанията посочиха, че основният източник на финансиране ще бъде фондовата борса.

Според Димитров пазарът на секюритизация на вземания в България е в начален стадий на развитие, и е с добри перспективи. Като доказателство за това той посочи статистиката на БСК, според които данни междуфирмената задлъжнялост към момента възлиза на 100 млрд. лв., като допълнение за перпсективата на този бизнес Димитър Димитров посочи и финансовата криза.

„Финансовата криза се отразява добре на развитието ни от гледна точка на клиенти," коментира той.

От Улпина АДСИЦ планират да диверсифицират портфейла си в малкия и среден бизнес, включващ оборотни, ипотечни и инвестиционни кредити от различни отрасли на икономиката.

Към днешна дата портфейлът на дружеството възлиза на общо 849.7 хил. лв., с доходност за деветмесечието от 12%. Дружеството ще се финансира краткосрочно чрез заемни средства от банки. Целта на компанията е да се превърне в основен играч на пазара и очаква средна годишна доходност между 12-15% за следващите няколко години, посочиха от дружеството.

Улпина АДСИЦ работи с две обслужващи дружества - Хърсев Ко. КДА, с управляващ директор Емил Хърсев и Фактори И.Н. АД, с изпълнителен директор Ценка Мракова.

Към момента няма сделки с акции на дружеството.