Момина крепост (

) реализира 27 хил. лв. печалба за първото тримесечие на тази година. Постигнатият резултат е с 80% над цифрата от година по-рано. Това сочат цифрите от публикувания по-рано днес отчет на компанията. При основен капитал от 282 хил. лв. доходът на акция е 0.095 лв.

Нетните приходи от продажби на компанията към 31 март 2008 г. са 1.35 млн. лв. при 1.64 млн. лв. за същия период на 2007 г. Съгласно информация на компанията, от Момина крепост са произвели за първото тримесечие на годината медицински изделия за 1.69 млн. лв. при 2.67 млн. лв. спрямо година по-рано. Стоките за бита, промишлеността и селското стопанство са на стойност от 186 хил. лв. срещу 229 хил. лв. за първо тримесечие на 2007 г.
Основните фактори, определящи дейността на Момина крепост през първото тримесечие на тази година, са постоянният натиск от клиенти да се работи при отложено плащане, колебанието на цените на някои основни материали, конкуренцията от Китай както на вътрешния, така и на външния пазар, нестабилността на щатския долар, коментират от компанията.

Нека да припомним, че акционерите на Момина крепост решиха през миналата седмица на ОСА да увеличат капитала на компанията със собствени средства. В резултат на решението капиталът на Момина крепост ще се увеличи с 1.41 млн. лв. чрез издаване на същото количество акции. Промяната е за сметка на фонд „Резервен“. В момента акционерният капитал на компанията е 282 хил. лв.

Днес акциите на Момина крепост не се търгуваха на Българска фондова борса. Вчера обемът по позицията достигна 44 лота, като средната цена се установи на 53.37 лв.