Неконсолидираната печалба на Параходство БРП (

) към 31 март е 640 хил. лв. при 1.33 млн. лв. положителен финансов резултат към същия период на миналата година. Това сочат данните от предоставения днес отчет на компанията за дейността си към първо тримесечие на годината.

Въпреки понижението в печалбата Параходство БРП отчита повишение от 186 хил. лв. на общите приходи от дейността към март 2008 г. Ако преди година те са били 9.7 млн. лв., то по последни данни сумата е 9.88 млн. лв. Стабилни остават постъпленията от предоставени услуги – 9.55 млн. лв.

С близо 1 млн. лв. скачат и разходите на дружеството, сравнявани на годишна база. Към това тримесечие цифрата е 9.17 млн. лв. при 8.36 млн. лв. година по-рано. Покачването се дължи предимно на повишението при разходите за материали от 3.43 млн. лв. на последните 4.17 млн. лв.

Сред факторите, влияещи на дейността на Параходство БРП, са финансовите и търговски фактори. Във връзка с финансовите фактори от компанията уведомяват, че приходите на дружеството се влияят от множество причини, но най-значими са курсът на долара и цената на горивата. Тъй като почти 80% от дейността на Параходството е ориентирана към превози на руски и украински суровини, основната валута, използвана за разплащане при тези превози, е доларът.

Поради обезценката на долара спрямо еврото от компанията обмислят стъпки към преминаване в разплащане в евро, като подходът към всеки клиент ще бъде индивидуален.

По отношение на разходите за гориво от дружеството съобщават, че те формират минимум 35% от себестойността на превозите. Цената на горивото на международния пазар в началото на годината бе малко над 900 щ. д/тон, но в началото на март цените щурмуваха смятаните за критичните стойностти от 1000 щ. д/тон и твърдо се задържаха над тях.

При цена на горивото, надвишаваща 1000 щ. д/тон, процентът на разходите за горива в общите разходи на дружеството рязко се покачва, като делът на горивото в разходите на дружеството наближава 45% .

Вече се наблюдава и изпреварващ ръст на цените на горивата спрямо цените за транспорт. Прогнозите за следващите месеци са за ново повишение на цените на горивата до нива от 1100 - 1200 щ. д за тон, което може до доведе до рязко покачване на разходите и намаление на ръста на приходите спрямо предходни периоди.

От Параходство БРП прогнозират, че не се очаква някакво засилено предлагане на зърна през следващите 3 месеца. Сушата от предходната година, забраната за износ на зърно от Сърбия и високите цени на зърнените култури в Унгария са довели до изключително слабо предлагане на зърнени култури за превоз по Дунав.

По отношение на превоза на въглища и руди пролетно-летният период се характеризира с умерено търсене на въглища от страна както на населението, така и за нуждите ТЕЦ-овете. Но като се има предвид, че за периода октомври 2007 – януари 2008 въглища за превоз почти не се предлагаха по ред причини, включително и в резултат на сложните политически и икономически взаимоотношения между Украйна и Русия, може да се очаква, че през следващите месеци топлоцентралите и другите потребители ще се постараят да наваксат изгубения период и ще има по-голямо предлагане на въглищата за превоз, анализират от дружеството.

В периода април - юни 2008 г. от компанията очакват и нормализиране на превозите на руди до металургичен завод US Steel- Smederevo, чийто планов ремонт е завършен в началото на годината. Може да се очаква намаление на доставките на суровини за Кремиковци, поради незадоволителното финансово състояние на комбината.

С 1.89% до 5.2 лв. се коригира средната цена за акция на Параходство БРП от началото на деня досега. По позицията са изтъргувани 414 лота.