Тримесечната печалба на Софарма скача с 35% за година

1030
Тримесечната печалба на Софарма скача с 35% за година

С 35% нараства за година неконсолидираната печалба на Софарама през първото тримесечие на 2010 година, сочат данните от последния неконсолидиран отчет на фармацевтичната група. Положителният финансов резултат на компанията към март е 12.78 млн. лева.

Приходите от продажби на Софарма за първото тримесечие на 2010 г. са 51.67 млн. лева, като растат през разглеждания период с 18 на сто. Повишението се дължи главно на повечето пласирана продукция.

Наскоро компанията регистрира първото българско лекарство в страна от Западна Европа, след като Федералната служба за безопасността в здравеопазването в Австрия издаде регистрация на търговската марка Nivaject. Лекарството е познато на българския пазар като Нивалин. Регистрацията в Австрия е за инжекционен разтвор в ампулна форма в две концентрации от 5 мг и 2.5 мг.

Припомняме, че Софарма представи на българския пазар нов медикамент за лечение на високо кръвно налягане и други сърдечни заболявания - Небикард, информират от фармацевтичната компания.

Оттам допълват, че предстои въвеждането на шест нови молекули в следващите месеци с цел попълване на портфолиото с последни поколения кардиологични лекарства.

Приблизително 1.7 млн. души над 45 годишна възраст в България страдат от високо кръвно налягане, сочат предоставените от Софарма данни. Според тях пазарът на тази група лекарства на над 60 млн. лева годишно и има ръст от 16% годишно. Тази група лекарства е на пето място по предписване в световен мащаб.

Да припомним, че миналата седмица в Софарма бяха официално открити нови лаборатории с обща площ надвишаваща 600 кв. м, които са предназначени за физикохимични изпитвания.

Лабораториите са оборудвани с инструменти, позволяващи разработването на методи за окачествяване на изходни суровини и материали и готови лекарствени форми.

"Независимо от финансовата криза, Софарма не е спирала да инвестира в наука, развитие и иновации. Инвестицията от 1 млн. евро в новите лабораторни мощности направихме като поредна стъпка от многогодишните ни усилия да следваме световните иновативни тенденции", коментира Огнян Донев, изп. директор на компанията.

Нека припомним, че за месец март 2010 година фармацевтът реализира ръст в продажбите с 37% спрямо същия месец на предходната година, съобщиха от компанията.

Акциите на Софарма поевтиняват на борсата към момента с 0.05%, до 4.05 лева за лот.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg