Трите мобилни оператора в България - Мобилтел ЕАД, Космо България Мобайл ЕАД (GLOBUL) и VIVACOM - изразяват своето безпокойство от действията на определени служители на Община Пловдив, които се опитват да създадат ненужно и необосновано напрежение по темата за базовите станции на мобилните оператори чрез публични акции и предизборно говорене, се казва в общо становище на мобилните оператори.

„Трите компании са категорични, че всички техни съоръжения както в Пловдив, така и в цялата страна не застрашават здравето на гражданите и са под постоянния контрол на упълномощените държавни институции.

След като Пловдивският административен съд отхвърли като незаконосъобразни заповедите на пловдивския кмет Славчо Атанасов за демонтиране на законно изградени съоръжения на операторите в града, заместник-кметът на града Александър Долев многократно направи изявления, в които недвусмислено определи базовите станции на операторите като вредни и незаконни.

Трите компании са категорични, че всички техни съоръжения както в Пловдив, така и в цялата страна се изграждат и експлоатират съгласно действащите закони и нормативи, не застрашават здравето на гражданите и са под постоянния контрол на упълномощените държавни институции.

Операторите считат, че целта на тези изказвания е да се заблудят жителите на Пловдив с неверни твърдения за законността на съоръженията и спазването на наредбите от страна на операторите, както и да провокират неоснователно безпокойство за безопасността на базовите станции.

Към момента, магистратите са се произнесли по жалбите на GLOBUL и VIVACOM, като и в двата случая заповедта на пловдивския кмет бе отменена. Предстои съдебно заседание по жалбата на Мобилтел. Мобилните оператори са обезпокоени от опитите на общината чрез публичен натиск да повлияе на съда за решенията по делата. Освен това, с някои свои твърдения представители на местната управа оспорват легитимността на съда, като публично подлагат под съмнение неговите решения.

Нещо повече, Мобилтел, GLOBUL и VIVACOM са готови да поемат разходите по калибрирането на измервателната апаратура на РИОКОЗ-Пловдив, която се използва при контрола на електромагнитните излъчвания. Компаниите нямат опасения от резултатите на подобни измервания. Проведените до момента в Пловдив публични контролни замервания на базови станции от експерти на Националния център за опазване на общественото здраве показаха в пъти по-ниски нива от позволените гранични стойности в България.

Мобилните оператори нееднократно каниха Община Пловдив на срещи, на които да бъдат обсъдени всички проблеми, свързани с базовите станции в града. Досега Община Пловдив не е отговорила на тези покани нито веднъж.

Въпреки това, мобилните оператори са готови за диалог с представители на общината. Компаниите изразяват своята готовност за пълно съдействие на българските регулаторни и контролни органи, както и на органите на местната администрация.

С общи усилия могат да бъдат спестени затрудненията и недоволството на жителите и гостите на Пловдив, които ще последват, ако в града бъдат демонтирани близо 100 антени за мобилна комуникация, както предвижда заповедта на кмета Славчо Атанасов. Подобна стъпка би направила работата на мобилните оператори в границите на общината технически невъзможна".