Появиха се трудности с реализацията на вътрешния пазар на етилов алкохол. Големи клиенти на Захарни заводи Винпром Карнобат и Винпром Пещера пуснаха собствени мощности за производство на етилов алкохол и престанаха да купуват от нас. За това информират от Захарни заводи АД.

Оттам съобщават, че Заводът за спирт отчита 62% ръст, спрямо същия период на миналата година, в експорта на продукция, който все още не може да компенсира резкия спад на продажбите на вътрешния пазар.

„В момента разполагаме с достатъчно готова продукция и затова през август Заводът за спирт няма да работи", уведомяват от Захарни заводи.

По тяхна информация поръчките за отливки в Ремонтно-механичния завод (РМЗ) намаляват драстично от миналата година. В резултат на това се обмисля вариант за обединение на РМЗ и Завода за захар, което решение се обсъжда и предстои да се вземе.

От публичната компания не планират „масови уволнения".

За шестмесечието Заводът за захарни изделия отчита ръст на продажбите на вътрешния пазар с 3%, като заявките от чуждестранните търговци са намалели с 14%, коментират от Захарни заводи АД. От компанията планират по-сериозно навлизане на чужди пазари - в страните от Балканите и Румъния, които традиционно са потребители на захарните изделия на компанията, допълват оттам.

По оперативни данни за полугодието консолидираният финансов резултат на групата Захарни заводи АД и Захар ЕАД е около 700 хил. лв.

Поради здравословни проблеми изпълнителният директор и председател на УС на публичната компания Стоян Шубеков подаде оставка.

Към момента са изтъргувани 84 акции на Захарни заводи АД, като последната сделка с книжата на компанията е на 2.00 лв. или с 0.76% над началната им стойност днес.