Вчера „ЦБА Асет мениджмънт” внесе проспекта си в Комисията за финансов надзор. Компанията планира да увеличи капитала си от 16.3 млн. лв. на 20.2 млн. лв. чрез първично публично предлагане на 3 900 000 броя нови акции с номинал 1 лев всяка. Минималната цена на акция е определена на 2 лева с решение на Общото събрание на емитента.

IPO-то ще се смята за успешно при записани 70% от акциите. Ако интересът към записванията надвиши предлагането два пъти, основните акционери ще продадат до 780 хил. броя от старите акции.

”ЦБА Асет Мениджмънт” АД има девет магазина със средна площ над 1 000 кв.м , които са водещи във Велико Търново, Габрово и Русе.

Компанията планира да използва набраните средства основно за откриването на нови търговски обекти и придобиване на съществуващи магазини, както на пазара, където досега оперира „ЦБА Асет мениджмънт” АД, така и в нови райони. В средносрочен план дружеството си е поставило цел да участва в процеса на консолидация на пазара на дребно заедно с големите международни вериги, които навлизат на местния пазар.

Очакванията в сектора са в следващите 3-4 години, подобно на Централна и Източна Европа, веригите да обхванат над 60% от пазара на дребно.

"ЦБА Асет Мениджмънт” АД е регистрирано на 20 юли 2006 г. с основна цел да консолидира и обедини бизнеса на фирмите "ЦБА Габрово”, "ЦБА Велико Търново” и "ЦБА Русе”. Управляващото дружество, опериращо с 9 супермаркета с 10 140 кв.м обща площ, е лидер в Северна и Централна България.

Оборотът на веригата за шестмесечието на тази година е 20.1 млн. лева, а печалбата – 467 хил. лева. Основни акционери в "ЦБА Асет мениджмънт” са Красимир Гърдев и Радослав Владев с по 44.55% и Ивайло Маринов с 9.90%.

Водещи мениджъри на емисията са „УниКредит Булбанк” и „Сомони Файненшъл Брокеридж”.