Емисионната стойност за изпълнение на поръчките от проведения бук-билдинг за участие в първичното публично предлагане на Каолин АД е 13.50 лв., става ясно от съобщение на БФБ-София.

Броят на пласираните акции е 4.58 млн., а набрана сума от компанията възлиза на 61.84 млн. лв. При този брой пласирани акции капиталът достига точно 25 млн. лв.

Обща стойност на заявените акции e над 200 млн. лв., съобщи Булбанк, водещ мениджър на предлагането.

Заплащането на закупените акции трябва да се извърши в периода от 23 до 25 април 2007 г. Очакваната начална дата за борсова търговия с акциите на Каолин АД е на или около 28 май 2007 г.

Водещият мениджър (Булбанк) ще уведоми до края на работния ден на 21 април 2007 г. всички физически и юридически лица, подали поръчки за записване, като инвестиционните посредници, подали поръчки от името на свои клиенти, следва да ги уведомят съответно.

Каолин АД предложи 5 млн. нови акции като увеличение на капитала, а до 1 млн. от съществуващите акции се очаква да се предложат за продажба от мажоритарния акционер „Алфа Финанс Холдинг” АД в рамките на първичното публично предлагане.

Дружеството понастоящем има уставен капитал, разпределен в 20 419 380 акции. След планираното увеличение на капитала, поне 20% ще се търгуват на борсата („фрий флоут”/free float) от инвеститори.

Каолин е най-големият производител на индустриални материали в Югоизточна Европа с предмет на дейност добив и преработка на каолини, кварцови пясъци, глини, варовици, фелдшпатови пясъци, фелдшпат, доломит, керамични преспрахове и др.