Цената на първичното предлагане на Зърнени Храни България АД е фиксирана на 4.5 лв., която беше определена от продаващите акционери на база на търсенето от международните инвеститори, съобщиха от ЦКБ.

За местни клиенти са разпределени 15% от капитала при получените заявки за 2.52 пъти презаписване, а за чуждестранни – 10% при получени заявки за 1.53 пъти презаписване. Всички лимитирани поръчки с цени под цената на предлагане не бяха удовлетворени.

Информация за разпределените акции ще бъде изпратена до Инвестиционните посредници, а сделките, с които новите акционери ще придобият акциите си ще бъдат сключени на БФБ на 17 декември 2007.

До 25 617 940 обикновени акции бяха предложени за продажба, като съгласно Договора за пласиране, Водещият мениджър на Предлагането имаше възможност да разпредели допълнително още 17 078 560 обикновени акции.

Периодът на букбилдинг и приемане на поръчки при Международното Частно Пласиране бе 10-14 декември 2007 г., а за Публичното Предлагане бе 12-14 декември 2007 г.

Нека припомним, че емисията акции на Зърнени Храни България АД-София се въвежда за търговия на 17 декември, понеделник.

Размерът й е 170 785 600 лева, разпределени в същия брой акции с номинал от 1 лев. Присвоеният борсов код е ZHBG, като акциите са регистрирани на “Неофициален пазар на акции”, сегмент “А” на БФБ-София АД.

Основната сфера на дейност на Зърнени Храни България АД е свързана с пазара на зърно и маслодайни култури, както и производството на растителни масла. Емитентът притежава зърнобази, съоръжения за маслодобив, рафинерия и е в процес на изграждане на инсталация за биодизел.

Основен акционер на дружеството е Химимпорт АД с 53.96% от капитала, а заедно с акциите, притежавани от свързани лица (включително ПОАД ЦКБ Сила АД, ПОАД Съгласие, ЦКБ) – пряко и непряко - притежава около 66% от капитала на Зърнени Храни България АД.