Тази сутрин от Девин АД съобщиха за Profit.bg, че на 23 септември 2009, около 21.00 часа българско време е подписан договор за покупко-продажба на акции, съгласно който Адвент Интернешънъл, глобален фонд за дялово инвестиране, ще придобие от Соравия Груп Австрия приблизително 75% от акциите на Девин.

Финализирането на сделката зависи от няколко условия, едно от които е получаване на одобрение от Комисията за защита на конкуренцията. След финализиране на сделката, в съответствие с изискванията на българското законодателство, Адвент ще обяви търгово предложение за изкупуване на останалите акции на дружеството търгувани на Българската фондова борса. Тримата изпълнителни директори на Девин ще запазят своят дял в капитала от приблизително 6.75%.

Съгласно договорът за покупко-продажба на акции, цената се очаква да бъде в интервала между 3.06 лв. и 3.17 лв. за акция, оценяваща 100% от стойността на капитала на Девин в диапазона между 28 и 29 млн. евро. Тази оценка се базира на обща стойност на предприятието в размер на 40 млн. евро, намалена с общия консолидиран размер на нетния дълг на дружеството и коригирана в зависимост от оборотния капитал към 30 септември 2009 г., като точната цена ще бъде определена в периода между подписване на Договора и неговото финализиране.

Соравия и Адвент Интернешънъл действат чрез специално създадени за целта дружества: съответно Девин Бетеилигунгс ГмбХ и Адвент Уотърс (Люксембург) С.а.р.л.

Нека припомним, че след като през уикенда в. „Капитал" публикува неточна информация за цената на сделката на акция, вчера бе отчетен значителен ръст по позицията.

В последствие изпълнителният директор на Девин, Цветан Лъжански, коментира че данните са неточни, но търговията продължи с известен спад на цената.

Днес след обявяването на официалната информация, цените на акциите падат с близо 7% до 3.03 лв. за брой. Вчера нито публичното дружество, нито БФБ взеха някакви мерки, за да предпазят инвеститорите от загуби в резултата на непотвърдената информация.