Ценовите диапазони невинаги са вeрни в COBOS

598
Ценовите диапазони невинаги са вeрни в COBOS

Системата на въвеждане на поръчки на БФБ - COBOS, не винаги показва правилно ценовите диапазони, разкри Profit.bg

Както се вижда на снимката, максималната цена е по-ниска от минималната, като и разликата между тях е под 1% в случая.

Въпреки предупреждението при въвеждане на поръчка за предизвикване на аукцион, такъв не се предизвиква, ако попада в реалните ограничения, което показва, че грешката е в показаните стойности на COBOS-а.

За емисиите акции, допуснати до официалния пазар, динамичният ценови диапазон е 5 на сто спрямо референтната цена, а статичният е 10 на сто спрямо последната цена, постигната на аукцион.

На неофициалния пазар и за акциите, издадени от дружества със специална инвестиционна цел, динамичният ценови диапазон е 10 на сто спрямо референтната цена, а статичният е 20 на сто спрямо последната цена, постигната на аукцион.

При неофициалния пазар и емисиите, търгуващи се само посредством насрочени аукциони, както и за емисиите инструменти, издадени от колективни инвестиционни схеми, ценовият диапазон е 30 на сто спрямо цената, постигната на предходния аукцион.

Официалният старт на COBOS бе даден на 4 март 2003 г., а към момента общо подадените поръчки през системата надхвърлиха 70% от общия брой на подадените поръчки.

БФБ-София е единствената фондова борса в региона, която има разработена собствена електронна система, която позволява на крайните потребители да подават поръчки за покупка и продажба на финансови инструменти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg