Ценовите диапазони невинаги са вeрни в COBOS

610
Ценовите диапазони невинаги са вeрни в COBOS

Системата на въвеждане на поръчки на БФБ - COBOS, не винаги показва правилно ценовите диапазони, разкри Profit.bg

Както се вижда на снимката, максималната цена е по-ниска от минималната, като и разликата между тях е под 1% в случая.

Въпреки предупреждението при въвеждане на поръчка за предизвикване на аукцион, такъв не се предизвиква, ако попада в реалните ограничения, което показва, че грешката е в показаните стойности на COBOS-а.

За емисиите акции, допуснати до официалния пазар, динамичният ценови диапазон е 5 на сто спрямо референтната цена, а статичният е 10 на сто спрямо последната цена, постигната на аукцион.

На неофициалния пазар и за акциите, издадени от дружества със специална инвестиционна цел, динамичният ценови диапазон е 10 на сто спрямо референтната цена, а статичният е 20 на сто спрямо последната цена, постигната на аукцион.

При неофициалния пазар и емисиите, търгуващи се само посредством насрочени аукциони, както и за емисиите инструменти, издадени от колективни инвестиционни схеми, ценовият диапазон е 30 на сто спрямо цената, постигната на предходния аукцион.

Официалният старт на COBOS бе даден на 4 март 2003 г., а към момента общо подадените поръчки през системата надхвърлиха 70% от общия брой на подадените поръчки.

БФБ-София е единствената фондова борса в региона, която има разработена собствена електронна система, която позволява на крайните потребители да подават поръчки за покупка и продажба на финансови инструменти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...