Ценовият диапазон при първичното публично предлагане на Зърнени храни България ще е от 4.40 до 5.62 лв. за ценна книга, стана ясно на проведената днес презентация пред анализатори и консултанти от инвестиционните посредници.

Периодът на провеждане на book building и приемане на поръчки за придобиване на акции от компанията, при международно частно пласиране, ще стане в дните между 10 декември и 14 декември. Между 12 и 14 декември акциите ще са достъпни и в условията на публично предлагане.

Оповестяването на цената и разпределянето на акциите ще са ясни около 15 декември, като прехвърлянето на разпределените книжа ще стане около 17 декември, когато предстои и качването им за вторична търговия на БФБ.

Основната сфера на дейност на Зърнени Храни България АД е свързана с пазара на зърно и маслодайни култури, както и производството на растителни масла. Емитентът притежава зърнобази, съоръжения за маслодобив, рафинерия и е в процес на изграждане на инсталация за биодизел.

В момента ръководството на компанията се намира в чужбина, където ще направи серия от road show. Презентации ще има в Лондон, Франкфурт и Скандинавските страни, поясниха от Зърнени храни България, специални за Profit.bg.

Основен акционер на дружеството е Химимпорт АД с 53.96% от капитала, а заедно с акциите, притежавани от свързани лица (включително ПОАД ЦКБ Сила АД, ПОАД Съгласие, ЦКБ) – пряко и непряко притежава около 66% от капитала на Зърнени Храни България АД.

Четете още: Анализ на ЦКБ определи справедлива цена между 4.94 лв. и 9 лв. за акция на Зърнени Храни България