Централен депозитар вече ще може да формира печалба и съответно да разпределя дивиденти. Това ще е възможно след приемането на промените в Закона за публично предлагане на ценни книжа (ЗППЦК), предложени от финансовото министерство.

Досега Депозитарят не можеше да формира печалба, която съответно да бъде разпределяна между акционерите на институцията поради наличието на чл. 127 (5), където е регламентирано следното: „Централният депозитар не формира печалба и не разпределя дивиденти. Превишението на приходите над разходите на Централния депозитар се установява в края на счетоводната година, половината от него се внасят във фонд "Резервен", а останалата част - в съответствие с чл. 132, ал. 2".

От МФ предлагат текстът на алинея 5 от чл. 127 да се промени така: „Централният депозитар формира фонд „Резервен" по реда на чл. 246 от Търговския закон и гаранционен фонд по реда на чл. 132". Видно от направената промяна е, че липсва изричното ограничение пред ЦД да излиза на печалба и съответно да разпределя дивидент.

От финансовото ведомство внасят поправка и на цитирания вече чл. 132 от ЗППЦК и по-конкретно на неговата алинея 2. В момента тя гласи следното: „Всеки член на Централния депозитар е длъжен да внесе встъпителна и годишна парична вноска в размер, определен в правилника по чл. 130. Други източници за набиране на средства във фонда са половината от превишението на приходите над разходите на Централния депозитар, заеми, дарения, чуждестранна помощ и други".

След промяната „половината от превишението на приходите над разходите на Централния депозитар" ще се замени с „отчисления от приходите от дейността на дружеството, съгласно условията и реда на правилника по чл. 130".

Поправки ще има и при чл. 128 на ЗППЦК, като алинея две ще придобие следния вид: „Акционери на Централен депозитар могат да бъдат Министерство на финансите, Българската народна банка, банки, инвестиционни посредници и лица по чл. 131, ал.1, т. 4 и 5 (борсови оператори и чуждестранни депозитарни и клирингови пазари - бел. авт.)".

В момента текстът на чл. 128 (2) казва, че „Най-малко три четвърти от капитала на Централния депозитар се притежава от Министерството на финансите, Българската народна банка, банки и от инвестиционни посредници. Участието на Министерството на финансите и Българската народна банка не може да бъде по-малко от 34 на сто".

От МФ предлагат и създаването на нова алинея 3 към чл. 128: „До 10 на сто от капитала на Централен депозитар може да се притежава от акционери извън лицата по ал. 2 (вж. по-горе - бел. авт.)".

Както вече е ясно, правителството предлага промени в ЗППЦК, с които да се създаде нормативна възможност за продажбата на стратегически инвеститор на акционерните участия на държавата в БФБ - София и Централен депозитар.

Това се прави в изпълнение на приетата от Министерския съвет концепция за интеграцията на БФБ и ЦД в европейските и световните финансови пазари.