В Централен депозитар бе вписано дружеството Софарма Билдингс АДСИЦ, става ясно от седмичния бюлетин на институцията.

За създаването и листването на новата компания съобщи пред Profit.bg изпълнителният директор на Софарма Огнян Донев по време на форума „Бъдещето на капиталовите пазари в Югоизточна Европа”.

Основни акционери в дружеството са ИД Надежда АД и Огнян Донев, имащи съответно 30 и 24%, докато Венцислав Стоев е с 24 на сто. Софарма АД има 10 процента, докато Телекомплект АД и Донев Инвестмънтс АД са с по 6 на сто.

Вчера стана ясно, че ръководството на Софарма АД е взело решение да листне емисия акции на фондовата борса във Варшава. В случай на успешно листване, Софарма ще бъде първата българска компания, чиито акции ще се търгуват едновременно на различен от БФБ регулиран пазар.

Софарма подписа договор с полската фирма Натур Продукт Здровит ООД в края на миналата седмица за учредяване на съвместно дружество.

Участието на Софарма в новоучреденото дружество ще бъде 50.01%. Полската фирма се занимава с производство и маркетинг на медикаменти. Продажбите й за 2006 г. възлизат на 101.8 млн. полски злоти, или 38.18 млн. долара.

Вчера акциите на Софарма се търгуваха на нива от 7.96 и 8.31 лв. за ценна книга.