С решение на Надзорния съвет на Булгартабак Холдинг АД (

) е определен метод за продажба на притежаваното от компанията акционерно участие в капитала на Цигарена фабрика-Пловдив АД (

) и в капитала на Слънце-Стара Загора-Табак АД (

) – публично предлагане на Българска фондова борса. Това съобщиха от холдинга за Profit.bg.

Двете дружества ще бъдат предложени за продажба с издадените им безсрочни разрешения за производство на тютюневи изделия и промишлена обработка на тютюн, доколкото не произтича друго от разпоредбите на Закона за тютюна и тютюневите изделия и подзаконовите актове по неговото прилагане.

С цел постигане на максимална публичност и прозрачност на процеса на продажба ще бъде организирана виртуална Информационна зала с подсекции за отделните дружества. В нея на инвеститорите ще бъде предоставена обширна информация за дружествата, включително Информационни меморандуми, с цел подпомагане решението им за участие при продажбата на акциите на борсата.

Инвеститорите ще имат възможност да задават своите въпроси и да получават отговори онлайн, като въпросите и отговорите ще бъдат общодостъпни. Предвижда се да бъде предоставено достатъчно време за запознаване с цялата информация, която е от значение за формиране на решение за участие в продажбите.

Виртуалната информационна зала ще се поддържа до приключване на продажбата чрез Българска фондова борса. Инвеститорите ще имат възможност да посетят дружествата и на място.

В началото на юни се очаква да бъдат определени конкретните параметри на продажбите (минималните цени, предлагани за продажба пакети акции и дати на продажбите на акциите, притежавани от Холдинга в капитала на дружествата).

Допълнителна информация относно начина на публичното предлагане, условия за получаване на достъп до виртуалната информационна зала, ще бъде предоставена своевременно.