„Предстои публикуване на съобщението за първичното публично предлагане в пресата и в седемдневен срок след това – самото IPO. Очакваме то да стане факт до края на октомври”, каза инж. Цветан Цонев, Главен изпълнителен директор на „Трейс Груп Холд” АД.

„Фиксирането на емисионната цена и пропорционалното разпределение между заявките ще позволят на максимално широк кръг от участващите в първичното публично предлагане инвеститори да получат акции от капитала на „Трейс Груп Холд”, добави инж. Цветан Цонев.

Вчера Комисията за финансов надзор одобри проспекта за първично публично предлагане на 200 хил. акции от увеличението на капитала на дружеството. Книжата с номинал 1 лев ще бъдат предложени на фиксирана емисионна цена от 110.50 лв. за брой. Дружеството ще увеличи капитала си от 2 млн. лв. на 2.2 млн. лв., в случай че бъде записана цялата емисия. Мениджър на емисията е ИП „Сомони Файненшъл Брокеридж”.

Очакваната максимална нетна сума на приходите от публичното предлагане е 22.003 млн. лв. Те ще осигурят външно финансиране за растежа на компанията, а статутът й на публично дружество ще повиши нейната популярност сред инвеститорите и обществото като цяло, става ясно от проспекта.

С 14 млн. лв. от новопостъпилите средства ще бъдат закупени модерни машини и съоръжения на водещи световни производители. С други 3.5 млн. лв. ще бъдат развивани материалните бази на дружествата. Останалите средства ще се реализират за увеличаване на дяловото участие в дружества, в които холдингът е съсобственик, или за придобиването на нови фирми.

В проспекта се прогнозира 30% увеличение на приходите през 2008 година и сравнително стабилен темп на нарастване от 22% на година в средносрочен план. Очакванията се обосновават от факта, че реалното получаване на пари от еврофондовете ще започне през 2008 година, което неминуемо ще доведе до размразяването на много инфраструктурни проекти.

„Трейс Груп Холд” АД обединява 10 браншово обвързани компании, част от които са в пътностроителния бранш от началото на 20 век, а седалищата им са в структуроопределящи региони на България. Дружеството е специализирано в проектиране, строителство, реконструкция, ремонт и текущо поддържане на инженерна инфраструктура (автомагистрали, пътища, летища, газоразпределителни и водоснабдителни системи), градска инфраструктура, пътна маркировка и др.