Технологичната компания Uber спря услугите си в столицата на Обединените арабски емирства (ОАЕ) Абу Даби, предаде ВВС.

Примерът й беше последван и от конкурентната услуга Careem, след като някои от колите й бяха спрени от властите. Uber, която навлезе в ОАЕ през 2013 г., не обяснява защо е спряла услугите си, но отбелязва, че това е „временен“ ход. Местният вестник The National съобщи, че 50 шофьори са арестувани през уикенда.

Източник от индустрията заявил пред изданието, че не е ясна причината за задържането на водачите. „Това е временно спиране и ще ви държим в течение за всяко ново развитие“, съобщи Uber в комюнике. Careem и Uber информираха, че услугите им в съседен Дубай продължават да функционират нормално.

Uber инвестира усилено в Близкия изток, а неотдавна беше подкрепена от инвестиция в размер на 3.5 млрд. долара от Държавния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия. Но разширяването на компанията в чужбина беше възпрепятствано от съдебни битки.

Във Великобритания двама водачи заведоха дело срещу компанията пред трудов съд с мотива, че трябва да получат заплащане, когато са в болнични и в отпуска. В Тайван Uber е заплашена от забрана, след като властите съобщиха, че компанията не спазва законите.

Освен това по-рано този месец Uber продаде бизнеса си в Китай. Услугата на компанията позволява на клиентите да резервират пътувания и да плащат чрез приложение за смартфон.