Двадесет ученици от цялата страна и трима техни преподаватели получиха удостоверения за успешно завършване на образователната програма „Небанковият финансов сектор в България” на официална церемония в сградата на Комисията за финансов надзор (КФН) в присъствието на експерти и служители на комисията, на фондация „Атанас Буров” и на Министерството на образованието и науката (МОН).

Ангел Джалъзов, заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Осигурителен надзор” и Виолина Маринова, председател на Управителния съвет на фондация "Атанас Буров", приветстваха участниците в програмата.

Съвместният с Министерството на образованието и науката (МОН) и фондация „Атанас Буров” семинар, който се организира за 14-а поредна година от КФН, се проведе от 4 до 7 юли с участието на ученици и учители от средните професионални училища с икономически и финансов профил от градовете София, Варна, Кюстендил, Петрич, Русе, Добрич, Стара Загора, Перник, Хасково, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Сливен, Силистра, Видин, Монтана, Свищов и Горна Оряховица.

В приветствието си към участниците Ангел Джалъзов отбеляза, че е убеден, че програмата „Небанковият финансов сектор в България” е била изключително полезна за тези млади хора, които искат да се занимават с финанси и които имат интерес към финансовата сфера.

„Основната функция на КФН е не само да регулира небанковия финансов сектор и да следи за стабилността на капиталовия, застрахователния и пенсионноосигурителния пазар, но и да защитава вашите права като потребители на финансови продукти”, се обърна към учениците и техните учители Джалъзов.

Заместник-председателят на КФН изрази увереност, че както за 14-а поредна година комисията организира полезната инициатива съвместно с фондация „Атанас Буров” и Министерството на образованието и науката, така и целият небанков финансов сектор ще се включи още по-активно, за да бъде реализирана целта, която организаторите са си поставили при започването на образователната програма, а именно – повече образовани и по-добре запознати със своите права потребители на финансови продукти, защото само образованият потребител на небанкови финансови услуги може да съдейства за положителното развитие на българския финансов сектор.

Виолина Маринова, председател на Управителния съвет на фондация "Атанас Буров", също заяви, че повишаването на финансовата грамотност е основна задача на съвместната инициатива, която се провежда за 14-а поредна година.

„Надявам се, че ще продължите образованието си във финансовата сфера и ще намерите реализация в банковия или небанковия финансов сектор. Искрено ви го пожелавам, защото вие сте бъдещето на България и ние разчитаме на вас да завършите образование в България, да работите в България и да допринасяте за просперитета на страната!”, допълни тя.

Учениците и техните преподаватели бяха обучени по специално разработена програма, която се състои от теоретична част и практически занимания. Разнообразните и интересни презентации, които им представиха експертите на КФН, запознаха младите хора с принципите и механизмите на капиталовия, застрахователния и осигурителния пазар и им показаха нагледно най-често срещаните казуси, с които потребителите се сблъскват, използвайки небанкови финансови услуги.

В допълнение към теоретичната част учениците имаха възможност като преки участници да видят как функционира секторът: посетиха сградата на КФН, влязоха в Централния депозитар и Българската фондова борса, срещнаха се с представители на бизнеса: ЕЛАНА Финансов Холдинг, Финансова група „Карол”, Застрахователно дружество „Дженерали България Холдинг” и Пенсионно осигурителното дружество NN и отидоха и във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

Единствената по рода си в страната образователна програма “Небанковият финансов сектор в България”, която се организира вече 14 години съвместно от КФН, МОН и фондация „Атанас Буров”, осигурява отлична възможност за кариерно ориентиране на младите хора и повишава финансовата им грамотност, което е стратегически приоритет на КФН.

Увеличаването на знанията за небанковия финансов сектор в страната ще подпомогне професионалното развитие на учениците и е в основата на реализирането на все по-тясна връзка между образованието, институциите и бизнеса.