Според информация на Profit.bg удовлетворението на поръчките за физически лица при IPO-то на Енемона ще е 60 към 1, докато при институционалните инвеститори е 30 към 1.

От Елана Трейдинг отказаха коментар, като добавиха, че са третирали равноправно инвестиционните посредници.

Разпределението е направено по решение на мениджърите на емисията и самия емитент, добави Мирослав Стоянов. Използваният метод е букбилдинг.

Подробна официална информация за поръчките и разпределението няма да бъде оповестена от Елана, като всеки посредник днес ще получи коефициентите на удовлетворение до края на деня.

Нека припомним, че цената на пласиране бе определена на 16.80 лв. на акция, която бе горната граница на обявения ценови диапазон. Набраните средства от публичното предлагане, които се очаква да постъпят в Енемона са общо 33 600 000 лв.

Общата сума на поръчките надмина 30 пъти стойността на емисията. Количеството акции от 2 млн. броя бяха разпределени между над 4 100 юридически и физически лица. В крайното класиране над 8% от акциите бяха записани от чуждестранни инвеститори - както физически, така и юридически лица.

Едва 0.16% от общото количество поръчки принадлежи на лимитирани поръчки с максимална цена под 16.80 лв. Почти 65% от общото количество на подадените поръчки са пазарни поръчки за сума или брой ценни книжа. Заплащането на акциите започва на 28 ноември, сряда.

Настоящият капитал на Енемона АД е в размер на 9 933 600 акции. Новите записани 2 000 000 акции ще представляват 16.76% от капитала на компанията.

Стартът на търговията с акции на Енемона АД на Българска фондова борса след извършване на необходимите регистрационни процедури се очаква в началото на януари 2008 г.

Набраните средства от първичното публично предлагане ще бъдат използвани за финансиране на инвестиционната дейност на Енемона АД.