UNIQA Group Aвстрия планира да увеличи дяловото си участие в ЗД Витоша, шестата по големина застрахователна компания в България, като придобие нови 31%. По този начин делът на австрийската група ще нарасне до 51%, съобщават от компанията.

Всички необходими за придобиването на акциите разрешителни от българските държавни органи са вече налице. По същото време ЗД „ Витоша” АД и ЗК „Витоша–Живот” АД ще променят имената си съответно на Застрахователна компания „УНИКА” АД и на Застрахователна компания „УНИКА Живот” АД.

Още през юли 2005 г., групата UNIQA придоби 20% от акционерния капитал на Витоша от EQUEST, а също така пое и отговорност за управлението на дружеството.

Според предварителните данни за 2006 г. резултатите на двете български застрахователни дружества, които са част от UNIQA GROUP Austria, показват значителен ръст, в сравнение с представянето през 2005 г. Ръстът в животозастраховането е забележително висок и достига 72.3%. Общият ръст за ЗК "Уника" АД и ЗК „Уника Живот” АД през 2006 г., в сравнение с предходната година е 28.6% при прогнозиран пазарен ръст от 16.2%.

По предварителни данни брутният премиен приход за 2006 г. е 82.2 млн. лв. (съответно 66.4 млн. лв. за Уника АД и 15.8 млн. лв. за Уника Живот АД) и съответно очакваното нарастване на пазарния дял - до 6.6% (комбиниран от общо застраховане и животозастраховане). Животозастраховането има 19.2% дял в общия премиен приход.

UNIQA има повече от 140 години опит в застраховането. По предварителни данни премийният приход за 2006 г. на компаниите от UNIQA Group Austria надвишава 5 млр. евро, общата сума на управляваните активи е повече от 20 млрд. евро. UNIQA има дъщерни компании в 17 страни в Централна и Източна Европа и с персонал от над 15 000 служители осигурява обслужването на над 5.5 млн. клиенти.