На проведеното на 17 септември 2007 г. общо събрание на акционерите на Химимпорт АД-София (

) са били направени промени в устава на дружеството, включващи в срок до 5 години от вписването на това изменение на устава в търговския регистър, на основание чл. 196, ал. 1 от Търговския закон, Управителният съвет да взема решения за увеличение на капитала на дружеството до достигане на общ номинален размер от 175 млн. лв., чрез издаване на нови обикновени или привилегировани акции."

Също така в срок до 5 години от вписването на това изменение на устава в търговския регистър, Управителният съвет има право да взема решения за издаване на облигации, включително конвертируеми, до общ размер от 100 млн. евро или равностойността им в друга валута.

Акционерите са решили да не разпределят дивидент за 2006 г., а да заделят печалбата на дружеството за 2006 г. като неразпределен положителен финансов резултат за 2007 г.

В момента тече процесът на увеличение на капитала на Химимпорт от настоящите 130 млн. лв. на 150 млн. лв., от което в касите на дружеството се очаква да постъпят 220 млн. лв.

Утре (21 септември) е крайната дата за търговия с правата на Химимпорт, даващи възможност за участие в предстоящото увеличение на капитала.

Срещу 6.5 от издадените права всеки от инвеститорите ще има възможността да запише една от новите акции на дружеството по емисионна цена от 11.00 лв.

Днес по позицията бяха изтъргувани 97 242 акции на средна цена 15.97 лв., което представлява повишение от 3.84 на сто.